Ostatnio w kuchni się nie przemęczam i wszystkie dania przygotowuję dość szybko :) Dziś polecam wam jarmuż z kurczakiem i ryżem w sosie śmietanowo-czosnkowym.
Jarmuż jak wiadomo bogate źródło witaminy K i C ale także wapnia i żelaza. Posiada także sulforafan który jest związkiem o właściwościach przeciwnowotworowych! Same zalety i dobry smak :)
Jeżeli chcecie odchudzić danie nie dodawajcie śmietanki przetestowałam i jest równie smaczne. No i kurczaka można zrobić na parze lub grillować.
Składniki:
- 150g ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 70ml śmietanki 30%
- 150g świeżego jarmużu
- 8 pieczarek (+sól pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
- ząbek czosnku
- ulubione przyprawy: u mnie do kurczaka, czosnek granulowany, majeranek, oregano
- olej rzepakowy do podsmażenia kurczaka
Ryż gotujemy jak w przepisie na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy pieczarki przyprawione i drobno posiekane w plasterki. Zdejmujemy.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni po pieczarkach.
Gdy będzie gotowy dodajemy ząbek posiekanego drobno czosnku.
Następnie dorzucamy pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż (tak żeby nie zawierał twardych "ogonków").
Całość zalewamy śmietanką i duśmy aż jarmuż zmniejszy swoją objętość. Można doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.