niedziela, 26 czerwca 2016

Sernik karmelowy na zimno z truskawkami bez pieczenia




Truskawki jeszcze są więc nic straconego ciągle jeszcze moża zrobić to pyszne ciasto. Z uwagi na temperatury dość... wysokie jest to idealny deser gdyż nie wymaga pieczenia. Wystarczą ciasteczka czekoladowe na spód, karmelowy krem, galaretki no i oczywiście czekolada ;) Pamiętajcie że masę serową trzeba przygotować dzień wcześniej.

Składniki: 
  • 300g ciasteczek neo (lub oreo)
  • 60g masła

  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 tabliczki czekolady karmeLove (Wedla)
  • 500g twarogu na sernik (ser musi być zwarty bo inaczej krem będzie rzadki.. polecam Wieluń lub Piątnicę ja użyłam tego pierwszego)

  • ok.400-500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Zacznijmy więc od tej masy. Śmietankę podgrzewamy (uwaga żeby się nie zagotowała) zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej połamaną czekoladę, całość mieszamy aż czekolada się rozpuści. Gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na 12h.

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wykładamy równomiernie na blaszkę dokładnie i mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Krem wyciągamy z lodówki i ubijamy na sztywną masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na spód ciasteczkowy wykładamy masę.

 Na masę układamy pokrojone w kawałki truskawki.

Galaretki rozpuszczamy w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto.

Forma 26x26cm.

Ciasto musi być przechowywane w lodówce.




poniedziałek, 13 czerwca 2016

Eton Mess truskawkowy wersja odchudzona




Mniam! Uwielbiam ten angielski deser! W oryginale jest na bazie ubitej kremówki ja użyłam gęstego jogurtu greckiego, do tego pokruszone bezy i kawałki truskawek! :) Nie może być lepiej. Zapraszam was na słodki bałagan.

Składniki na 4 porcje:
  • 400g gęstego jogurtu greckiego (biedronkowy wg mnie jest najlepszy)
  • 100g pokruszonych bezów
  • truskawki
  • +4 bezy do pokruszenia na wierzch

Bezy mieszamy z jogurtem.
Truskawki kroimy w kawałki.
W szklankach przekładamy warstwę jogurtu z bezikami i truskawki. I znów jogurt a na wierzch truskawki. Rozkruszamy bezika i gotowe ;)

Szybko? A jak pysznie! ;)





czwartek, 9 czerwca 2016

Placki z cukinii z sosem czosnkowo-koperkowym



Uwielbiam tą porę roku gdy na straganie możemy znaleźć mnóstwo sezonowych świeżych i smacznych warzyw. Tym razem wybrałam cukinię na początek zapraszam na pyszne placki z cukinii. Myślę że przypadną do gustu małym i dużym. Doskonale smakują z dipem czosnkowym.

Przepis z książki Ani Starmach.

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 90g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Dip czosnkowy:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu użyłam greckiego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, solimy odstawiamy na chwilkę następnie wyciskamy rękoma nadmiar wody.

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. 3 minuty z każdej strony.

Dip: czosnek i koperek drobno siekamy, mieszamy z majonezem i jogurtem.