Truuskawki!! Zaczynamy sezon. Tarta bez pieczenia, na pysznym czekoladowym ciasteczkowym spodzie. Wypełniona śmietankowym delikatnym kremem i do tego truskawki. Dużo truskawek. Forma tarty 25cm.
Składniki:
- 30 ciasteczek oreo - 300g
- 60g rozpuszczonego masła
Krem:
- 350ml śmietanki 30%
- 200g serka mascarpone
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- 5 dużych truskawek
Dodatkowo:
- ok. 1/2 kg truskawek
Z ciastek należy pozbyć się masy ze środka.
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie formę do tarty, mocno dociskając (nie zapomnijcie o bokach formy).
Wkładamy do lodówki.
Śmietankę ubijamy , gdy powstanie gęsta masa dodajemy stopniowo mascarpone na przemian z cukrem. Za pomocą blendera rozdrabniamy truskawki by powstał mus i dodajemy do kremu. Nie dajcie więcej bo będzie zbyt rzadki.
Na spód wykładamy przygotowany krem. Wierzch ozdabiamy truskawkami. Oczywiście umytymi i bez szypułek.
Gootowe! ;)