czwartek, 26 maja 2016

Czekoladowa tarta bez pieczenia z kremem i truskawkami



Truuskawki!! Zaczynamy sezon. Tarta bez pieczenia, na pysznym czekoladowym ciasteczkowym spodzie. Wypełniona śmietankowym delikatnym kremem i do tego truskawki. Dużo truskawek. Forma tarty 25cm.

Składniki:

  • 30 ciasteczek oreo - 300g
  • 60g rozpuszczonego masła


Krem:

  • 350ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych truskawek


Dodatkowo:

  • ok. 1/2 kg truskawek


Z ciastek należy pozbyć się masy ze środka.
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie formę do tarty, mocno dociskając (nie zapomnijcie o bokach formy).

Wkładamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy , gdy powstanie gęsta masa dodajemy stopniowo mascarpone na przemian z cukrem. Za pomocą blendera rozdrabniamy truskawki by powstał mus i dodajemy do kremu. Nie dajcie więcej bo będzie zbyt rzadki.

Na spód wykładamy przygotowany krem. Wierzch ozdabiamy truskawkami. Oczywiście umytymi i bez szypułek.

Gootowe! ;)




poniedziałek, 23 maja 2016

Owsianka rabarbarowa




Rabarbar! :) Owoc który jadłam jako dziecko jeszcze zaraz po zerwaniu mega kwaśny a potem w domu maczając w cukierniczce. Dzieci wiedzą co dobre ;) Dzisiaj połączenie kwaskowatego musu z rabarbaru plus owsianka - śniadanie doskonałe! Żeby owsianka nie była nudna.

Składniki na jedną owsiankę:
  • 1 duża lub 2 mniejsze łodygi rabarbaru
  • szklanka mleka
  • 4-5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka miodu (lub inna postać lubianego cukru)

Rabarbar wrzucamy do rondelka podlewamy lekko wodą - ok. 2-3 łyżki wody i gotujemy aż owoce będą miały konsystencję musu. Na końcu dodajemy miód.

Mleko z płatkami gotujemy na małym ogniu by powstała gęsta owsianka.

Na powstałą owsiankę wylewamy mus i zajadamy! ;)


Jogurtowy pudding chia z musem rabarbarowym




Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy ;) Tym razem coś na śniadanie? Drugie śniadanie? Lub o jakiej tylko porze dnia Wam się zachce :) Nasiona chia bardzo zdrowe tym razem w wersji z czerwonym musem. Przygotowanie banalnie proste, pyyycha!

Składniki na dwie duże porcje lub 4 mniejsze:
  • 500 ml mleka
  • 7-8 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier lub inne słodzidło do smaku ( ja użyłam cukier puder)


Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Najlepiej pudding przygotować wieczorem dzień przed podaniem. Żeby zdążył stężeć.

Mus rabarbarowym. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm. Wrzucamy do rondelka, zalewamy ok 50 ml wody, dodajemy cukier wg uznania i preferencji słodkości. I gotujemy na wolnym ogniu aż owoce się "rozgotują" i powstanie gęsty mus.

Ostudzony rabarbar układamy na rozłożony do szklanek lub pucharków pudding. 



wtorek, 17 maja 2016

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką




Jest i kolejny sezonowy gość - rabarbar. Mnie wróciła ochota na wypieki więc kuchnia zapachniała kruchym plackiem z dodatkiem domowego dżemu porzeczkowego i oczywiście mnóstwem rabarbaru. Całość wykończona pyszną maślaną kruszonką... Nie mogło być lepiej :)
Inspiracją przepisu były MW. A inne propozycje z rabarbarem znajdziecie tu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 180g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki gęstego dżemu porzeczkowego ( ja miałam domowy - można użyć innego smaku lub całkowicie pominąć składnik ;)
  • 800g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
  • 100g rozpuszczonego gorącego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sodę, żółtka, cukier, masło i jogurt zagniatamy w jednolitą kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Ciasto ścieramy na wielkich oczkach i równomiernie rozkładamy na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku 180st C ok. 15 min.

Teraz można przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić i podgrzać by było bardzo gorące - uwaga żeby się nie przypaliło. Następnie wlać do miski z mąką i cukrem. Energicznie wymieszać łyżką.

Ciasto wyjęte z piekarnika należy lekko ostudzić i posmarować dżemem.

Rabarbar kroimy w kawałki 1 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto.

Całość posypujemy kruszonką i pieczemy 180st C przez ok. 30-40 min.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem ;)



niedziela, 8 maja 2016

Francuska tarta pieczarkowa ze szparagami



Prosta w przygotowaniu tarta. Coś dla miłośników pieczarek, które z sosem BBQ komponują się idealnie. Dodatkowo z wykorzystaniem sezonowych szparagów, które można pominąć poza sezonem a tarta będzie równie smaczna.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 400g pieczarek
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 5 cm białej części pora
  • 5 łyżek sosu BBQ
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki potartego na drobnych oczkach parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, bazylia
  • + 2 łyżeczki masła do smażenia 


Pieczarki przyprawiamy i podsmażamy na maśle, aż będą miękkie.
Szparagi należy lekko podgotować (al dente) w posolonej wodzie.

Por kroimy na cieniutkie paseczki, mieszamy z pieczarkami, jogurtem i serem. Masę można jeszcze doprawić do smaku.

Płat ciasta układamy na spodzie blachy do tart (wykładamy zarówno spód jak i boki).
Smarujemy sosem BBQ. Nakładamy równomiernie masę pieczarkową. Na wierzch układamy szparagi.

Pieczemy w temp. 210st C aż ciasto się ładnie z wierzchu zarumieni po ok.20 min. (zależy od piekarnika)