Dzisiaj światowy dzień sernika więc trzeba sernik zjeść :) A jako że jest to ciasto które mi się chyba nigdy nie znudzi zapraszam na kolejny przepis. Tym razem bardziej owocowo - sernik z musem mango.
Składniki:
- 1 kg sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (drobnego do wypieków)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 całe i 1/2 opakowania proszku budyniowego
Mus mango:
- 1 owoc mango
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
W misie umieszczamy serek mascarpone i dodając porcjami cukier miksujemy ok 3 minuty (cukier może być dalej wyczuwalny).
Następnie porcjami dodajemy ser twarogowy. Wbijamy po jednym jajku i dodajemy łyżkę mąki cały czas miksując.
Nie miksujemy zbyt długo żeby sernik nie nabrał zbyt dużo powietrza. Masę sernikową wlewamy do tortownicy (ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy w temp. 160 st ok. 1-1,5h jest to zależne od piekarnika.
Mus:
Mango obieramy i miksujemy na gładki mus.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aby nie było grudek.
Mieszamy żelatynę z mango i zostawiamy aż stężeje w lodówce. Następnie na ostudzony sernik nakładamy równomiernie mus.
Sernik najlepiej smakuje następnego dnia ;)