Kokosowy raj :) Każdy kto lubi batoniki bounty na pewno polubi te ciasteczka. Mocno kokosowe z dodatkiem pokruszonej gorzkiej czekolady. Dobre do kawy czy mleka. Idealne dla dzieciaków i na wynos do pracy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bajecznie proste. Z podanych proporcji wychodzi 20-30 ciasteczek w zależności od wielkości.
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 120g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy razem z cukrem aż do powstania puszystej masy (do tego użyłam miksera).
Dodajemy jajko i ucieramy dalej.
Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki i ubijamy dalej do połączenia składników.
Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. Następnie dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto było gęste i nie chciałam żeby czekolada się jeszcze bardziej rozdrobniła więc zrobiłam to łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blaszce i spłaszczamy.
Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło włożyć na chwilę do lodówki.
Ciasteczka pieczemy w temp 180st C przez ok. 15 min. - do zarumienienia.