Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego (użyłam z biedronki)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 kg truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Kroimy na pół.
Żelatynę zalewamy wodą (tylko tyle by pokryć żelatynę) żeby napęczniała. Następnie zalewamy ok 50 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Do miski wlewamy 700ml jogurtu greckiego i mieszamy z cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do jogurtu delikatnie mieszając.
Żelatynę mieszamy z pozostałą częścią jogurtu (100ml) i mieszamy tak żeby nie było grudek. Mieszankę wlewamy do masy i całość delikatnie mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy serowej, układamy truskawki, przykrywamy kolejną porcją masy, układamy truskawki i ostatnią część masy na wierzch.
Schładzamy w lodówce do stężenia.