Kolejna wersja, nieco zdrowsza i bardziej FIT ;) teraz wszyscy lubią zdrowo. Pancakes z otębami owsianymi jest doskonałą propozycją na wynos, na śniadanie, na obiad, na kolację i wreszcie kiedy tylko wam się zachce - rewelacyjna przekąska! Musicie koniecznie spróbować. Dodatkowo banalnie proste ;) Smacznego!
Składniki na około 20 szt:
- 2,5 szklanki* mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego (można zmniejszyć ilość lub zwiększyć ;)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1/2 limonki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
*szklanka 250ml
Ulubione dodatki: syrop klonowy, syrop z agawy, miód czy konfitura. My zajadamy z syropem klonowym.
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Gdy połączą się w jednolite ciasto odstawiamy na ok 10 min żeby zgęstniało. Ciasto powinno być dość gęste jeśli będzie bardzo lejące dodajcie otrębów.
Jeśli patelnia nie przywiera smażymy bez tłuszczu. Nakładamy placuszki (ok 2 łyżki na jeden) i smażymy aż się zarumienią z każdej strony.
Dobre na ciepło i na zimno.