Składniki:
- 180g zimnego masła
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Lukier:
- jedno białko
- około 12-14 kopiastych łyżek cukru pudru
- barwniki spożywcze
Dodatkowo do nakrapiania:
- łyżka masła
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto.
Odkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
Wycinamy za pomocą foremki kształty jajek.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12 min w temp 180st.
Ostudzone ciastka lukrujemy i nakrapiamy wg filmiku zamieszczonego poniżej.
Lukier - białko lekko ubijamy dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajcie stopniowo bo ilość cukru zależy od ilości białka i jego gęstości. Lukier powinien mieć taką konsystencję by nie spływał z ciasteczek.
Dzielimy lukier na 3 części każdą mieszamy z innym barwnikiem, lukrujemy ciasteczka a potem nakrapiamy jak poniżej.
Masło rozpuszczamy z czekoladą w gorącej kąpieli.