Zaręczam że każdemu uda się to ciasto. Jest banalnie proste i nie może się nie udać! Więc do kuchni ;)
Polecam wszystkim ten truskawkowy wypiek bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i do tego bardzo dobry. Można wykorzystać dowolne owoce - maliny, truskawki, borówki, rabarbar, śliwki.
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki* mąki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 kg truskawek
*szklanka 250ml
Jajka oddzielamy - do jednej miski białka do drugiej żółtka.
Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem (dodajemy stopniowo). Wlewamy olej i krótko miksujemy.
Następnie wrzucamy mąkę i proszek najlepiej w trzech porcjach.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto wylewamy na blachę (25x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. I na wierzch kładziemy truskawki (moje były przekrojone na pół).
Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40 min. Sprawdzamy metodą suchego patyczka ;)