niedziela, 9 grudnia 2018

Piernik świąteczny - francuski piernik Pain d'epices






Francuskie ciasto świąteczne, które w smaku przypomina piernik. Jest bardziej puszyste i lekkie. Ma intensywny korzenny smak. Moje wersja została przełożona konfiturą z czarnej porzeczki domowej roboty, ale myślę, że doskonale będzie smakowała z powidłami śliwkowymi. Wierzch wykończony lukrem. Idealne ciacho na świąteczny stół.

Składniki:
  • 330g mąki pszennej
  • 300g miodu wielokwiatowego
  • 150ml mleka
  • 120g masła
  • 60g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (czytajcie składy, bo czasem to sam cukier i kakao :()

Dodatkowo:
  • lukier (cukier puder+woda)
  • domowa konfitura  z czarnej porzeczki lub np. powidła śliwkowe


Do garnka wlewamy miód, mleko, cukier i masło. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Do suchych składników dodajemy ostudzone płynne i całość krótko mieszamy. Wlewamy do prostokątnej formy (keksówki). 

Ja piekłam w silikonowej więc nie trzeba jej ani smarować ani posypywać mąką jeżeli macie inną koniecznie to zróbcie.


Ciasto pieczemy w 170st C przez około 30-40 minut. Do suchego patyczka.


Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Dolny blat smarujemy konfiturą (ważne jest aby wybrać taką zbitą czyli właśnie czarna porzeczka czy powidła) - warstwa ok. 1/2 cm. Następnie nakładamy drugą część. Wierzch polewamy lukrem i dekorujemy według uznania ;)



poniedziałek, 26 listopada 2018

Jaglany fit koktajl z dynią na mleku owsianym



Koktajl to mój zdecydowany faworyt na przekąski. Albo jest to drugie śniadanie albo podwieczorek. Jak już zrobiłam to puree dyniowe to dorzuciłam go także tutaj i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczona, bo to było bardzo dobre! Idealne jesienne połączenie.

Składniki na dużą szklankę:

  • 250 ml mleka owsianego
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki puree z dyni
  • szczypta mieszanki cynamon+kardamon


Wszystko wrzucamy do blendera i gotowe ;)

sobota, 24 listopada 2018

Placki z dynią / Pancakes dyniowe





W tym roku trochę bardziej polubiłam się z dynią, kupiłam jedną dużą i upiekłam w piekarniku zrobiłam puree i wykorzystałam do kilku przepisów. Dzisiaj zapraszam Was na puszyste placuszki ;)

Składniki:

  • 200g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego/ oleju/oliwy
  • słodzidło do smaku, użyłam cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Dodatkowo:

  • cukier puder
  • powidła śliwkowe


Do miski wrzucamy puree z dyni - musi być zimne. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę, słodzidło oraz olej i całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. U mnie wystarczyła drewniana łyżka, ale możecie użyć miksera na małych obrotach ;)

Pierwszą partię placków smażę zawsze na dodatkowej porcji tłuszczu, kolejne już tego nie wymagają.
Placuszki pieczemy na malutkim ogniu, gdy się ładnie zarumienią przekładamy na drugą stronę, także do zarumienia.

Podajemy z cukrem pudrem albo powidłami. Możecie użyć innych dodatków :)


wtorek, 20 listopada 2018

Babeczki dyniowe




Te babeczki to prawdziwe niebo w gębie, bardzo puszyste. W smaku czuć dynię i nutę pomarańczy. Posmakują małym łasuchom i tym dużym także :)

Składniki:

  • 200g puree z dyni
  • 150g roztopionego masła (ostudzonego)
  • 100ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 150g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300g mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
  • lukier
  • cukier puder


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i cukier.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki - puree, masło, mleko, jajka.
Składniki mokre łączymy z suchymi. I dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub po prostu skórkę otartą z pomarańczy. Całość mieszamy.

Foremki do babeczek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 st. C na termoobiegu ok. 15 minut. Do suchego patyczka.

Babeczki dekorujemy ulubionymi dodatkami.


piątek, 16 listopada 2018

Ciasto marchewkowe z jabłkami



Dzisiaj na blogu o tym jak przemycić dziecku marchewkę... ;) a tak serio to ciasto jest pyszne! W zeszłym tygodniu zrobiłam opcję śliwkową, ale była tak dobra, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Także... Polecam :)

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • 4 jajka
  • 3/4-1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego, można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego - proporcje wg preferencji słodkości :)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • ok. 300-400 g obranej marchewki
  • 1 jabłko lub 6-7 śliwek


Mąkę, sodę i kakao mieszamy w misce.
W kolejnej misce ubijamy jajka, aż podwoją swoją objętość. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Potem baaardzo powoli i cieniutkim strumyczkiem, cały czas ubijając dodajemy olej.

Do mokrych składników porcjami dodajemy suche. Na końcu wrzucamy marchewkę potartą na małych oczkach tarki. Całość mieszamy łyżką. Wlewamy do formy i na wierzch układamy kawałki jabłka lub przekrojone na połówki śliwki (układamy skórką do dołu)

Ja ciasto piekłam w silikonowej formie o średnicy 26cm. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180st C góra dól i pieczemy 20 min. Następnie włączamy termoobieg na kolejne 20 min. Pieczemy do suchego patyczka.


sobota, 27 października 2018

Jaglany koktajl bananowy



Ależ się dzisiaj zrobiło wegańsko na blogu ;) Jakoś mnie tak naszło na zmianę śniadaniowych nawyków. Samym koktajlem to ja się nie najem, ale już takim z dodatkiem kaszy jaglanej owszem. Szczerze myślałam, że po godzinie będę głodna jednak muszę przyznać, że ta wersja jest sycąca i z pewnością nadaje się zarówno na pierwsze jaki i drugie śniadanie :)

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • szklanka (ok. 250ml) mleka owsianego (może być inne roślinne lub krowie)


Całość miksujemy. Ja używam blendera kielichowego, ma duża moc i bez problemu radzi sobie z kaszą jaglaną ;)


czwartek, 5 lipca 2018

Zupa krem z młodej włoszczyzny / BLW



Nigdy nie przepadałam za zupami w formie kremu. W tym roku się do nich przekonałam głównie ze względu na syna, dziecku zupę trzeba zrobić to dla zasady mama też zje ;) Nie przypuszczałam że zupa z młodej włoszczyzny może być taka dobra. Nawet mąż który nie jada "ciapek" prosił o dokładkę :)

Składniki:

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 4-5 marchewek
  • 2 średnie cebule
  • ok. 1 litr bulionu powstałego z gotowania warzyw
  • przyprawy do smaku (ja dodałam 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól himalajska)*
  • garść (spora) posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżeczki masła


Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Natkę od selera i pietruszki odcinamy i myjemy.

Cebulę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i chwilkę smażymy razem.

Podsmażone warzywa z cebulką wrzucamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy także natkę z selera i pietruszki ( w całości nie siekamy).
Gotujemy zupę około 30 min. Wyjmujemy natki.
Na końcu dodajemy posiekany koperek i całość miksujemy za pomocą blendera. Używałam blendera kielichowego, wrzuciłam do niego wszystkie warzywa, koperek i około 1 litr bulionu, od jego ilości zależy gęstość zupy. Dodajcie go więc zależnie od jak bardzo gęste/wodniste zupy lubicie.

 * jeżeli robicie zupę dla dzieci do 12 miesiąca możecie spokojnie pominąć przyprawy, powyżej 12 miesiąca przyprawy spokojnie mogą być :)


wtorek, 3 lipca 2018

Szybkie ciasto z borówkami




Najbardziej w lecie lubię ten wybór na straganach :) Pełno świeżych, pysznych warzyw i owoców.
Trzeba korzystać ile się da bo to co dobre szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam Was na szybki przepis z borówkami amerykańskimi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki borówek


Jajka ubijamy przez ok.2-3 minuty. Dodajemy mleko. Następnie dorzucamy mąkę, proszek, cukier i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia na wierzch wysypujemy borówki. Ciasto pieczemy w 180st C około 30-40 min. Do suchego patyczka.


Podajemy oprószone cukrem pudrem :)




sobota, 16 czerwca 2018

Zupa krem ze szparagów




Sezon na szparagi dobiega końca, także jeszcze bardzo szybko śpieszę z przepisem na przepyszny krem :) Doskonale komponuje się z serem feta, camembertem, groszkiem ptysiowym czy grzankami. Przygotowanie banalnie proste - ekstra smak gwarantowany :)

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 średniej wielkości cebule+łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-1,5 litra bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku


Dodatkowo:

  • ser feta
  • grzanki


Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Szparagi gotujemy w wodzie.
Następnie odcedzamy wodę, szparagi wrzucamy do cebulki, całość krótko podsmażamy. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy razem około 5 minut.

Całość miksujemy na gładki krem pomocą blendera. Na końcu dodajemy śmietankę  i przyprawiamy do smaku.



Podajemy z ulubionymi dodatkami u nas ser feta i grzanki.

wtorek, 13 marca 2018

Sernik z krówkami





Krówki do zdecydowanie mój ulubiony słodycz. Najlepsze takie twarde i scukrowane. W dzieciństwie często z moją koleżanką robiłyśmy je samodzielnie na patelni dosłownie pożerając jeszcze ciepłą i płynną masę :) Ale dzisiaj nie o tym. Przedstawiam spełnienie marzeń każdego łasucha sernik i zanurzone w nim krówki a żeby nie było za mało wierzch ozdobiony pokruszonymi krówkami :)

Masa serowa:
  • 1kg sera na sernik (użyłam Piątnicy)
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • opakowanie (400g) krówek najlepiej twardych (użyłam firmy Wawel :)

Wierzch:
  • 30-50 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 pokruszone krówki

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do misy i mieszamy za pomocą miksera. Dokładnie, ale krótko by nie napowietrzyć zbytnio sernika.

Masę wylewamy do tortownicy (23cm). Krówki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sernika. Dociskamy palcem tak by się zanurzyły w masie serowej.

Pieczemy w temp 150st C termoobieg , ok. 40-60 min. Sernik powinien być ścięty na środku, wtedy jest gotowy i można go wyjąć. Schładzamy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Na zimny sernik wykładamy ubitą śmietankę i wierzch posypujemy pokruszonymi krówkami.

Najlepiej smakuje gdy jest schłodzony przez całą noc w lodówce.




sobota, 10 marca 2018

Ciasto rafaello na krakersach bez pieczenia



To ciasto jest meega! Koniecznie musicie je zrobić. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane. Mówię Wam warto, bo to niebo w gębie. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim maniakom kokosa ;)


Składniki:

  • 250g mleka
  • 80g cukru trzcinowego
  • 60g wiórek kokosowych
  • 2 żółtka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 25g skrobi ziemniaczanej
  • 25g mąki pszennej


Dodatkowo:

  • 100g oleju kokosowego
  • paczka krakersów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych na wierzch


Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego wrzucamy do garnka. Mieszamy rózgą i gotujemy na małym ogniu przez około 10 min. Aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy olej kokosowy i mieszamy (już nie podgrzewając).

 Jeżeli masa nie będzie się chciała wymieszać z olejem wymieszajcie całość mikserem.

Ja swoje ciacho zrobiłam w foremce silikonowej 20cmx10cm. Możecie równie dobrze wykorzystać jakąś małą tortownicę.

Masę dzielimy na trzy części. W foremce układamy:

  • krakersy
  • masa
  • krakersy
  • masa
  • na wierzch wiórki kokosowe


Wkładamy na noc do lodówki. Ja po godzinie (musiałam :D) odkroiłam kawałek i też było dobre -krakersy były bardzo chrupkie ;)







sobota, 3 marca 2018

Bardzo puszyste babeczki z czekoladą




Babeczek u nas dawno nie było. Więc najwyższy czas jakieś zrobić. Padło na takie z kawałkami czekolady. Babeczki wyszły mega puszyste i bardzo smaczne. Bardzo szybko można je przygotować a składniki pewnie każdy z was ma w domu. Babeczki zrobiłam w dużych kubeczkach papierowych więc gdy użyjecie zwykłych foremek babeczek będzie pewnie połowę więcej ;)

Składniki na 10 bardzo dużych babeczek:

  • 2,4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 400g kefiru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie składniki mieszamy (oprócz czekolady). Masa będzie gęsta, ale to dobrze.
Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.

Foremki na babeczki napełniamy do 3/4 wysokości masą. Pieczemy ok. 20-25 min. w rozgrzanym do 180st C piekarniku.





piątek, 2 marca 2018

Kulki z białego sera i masła orzechowego





Pyszna przekąska do zrobienia w klika minut :) Najwięcej czasu potrzeba by czekolada zastygła. Jeżeli potrzebujecie mega szybkiej przekąski czekoladę można pominąć ;)

Składniki na ok.10-12 sztuk:

  • 200g białego sera półtłustego (użyłam kostki z biedronki - ten serek jest bardzo gładki po rozmieszaniu)
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek syropu klonowego

Polewa:

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego


Do miski wrzucamy wszystkie składniki na kulki i dokładnie je mieszamy. Jeżeli chcecie by masa była bardzo gładka wymieszajcie ją w malakserze.
Następnie formujemy kulki wielkości orzecha laskowego lub większe. Zależnie jak wolicie.

Składniki na polewę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Gdy czekolada się ostudzi delikatnie obtaczamy w niej kulki.

Gotowe pralinki wkładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.



czwartek, 22 lutego 2018

Hummus z suszonymi pomidorami



Tak już za mną chodził od dawna hummus i plan doczekał się realizacji :) Jadłam już wiele odmian jednak ta z suszonymi pomidorami smakuje mi najbardziej. Moim ulubionym dodatkiem jest chrupkie pieczywko ostatnio jaglane z Lidla - booskie. Trochę bardziej lejącą wersję lubię zajadać z kalarepą i słupkami marchewki :)

To właśnie od ilości wody zależy jaką konsystencję uzyskacie. Gdy będziecie robić hummus wodę dodajcie stopniowo. Ja robię bardziej gęsty a gdy mam na to ochotę to część rozrzedzam dodatkową ilością wody lub oleju lnianego.

Składniki:

  • 250g ciecierzycy (waga surowej)
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki pasty tahini
  • 1/2 szklanki oleju lnianego (może być rzepakowy a nawet oliwa)
  • 3/4 - 1 szklanka wody 
  • sól i pieprz do smaku


Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Następnie gotujemy, aż będzie miękka.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy. Uwaga wody dolewajcie stopniowo, aż uzyskacie pożądaną konsystencję :)

Gotowy szczelnie zamknięty należy przechowywać w lodówce.

Hummus to doskonała przekąska :)



piątek, 16 lutego 2018

Mus z banana i awokado BLW



Coś co z pewnością polubi każdy maluch, bo przecież dzieci uwielbiają banany. A w tej formie można doskonale przemycić bardzo zdrowe awokado. Najlepiej podawać zaraz po zmiksowaniu bo mus ma apetyczny kolor - potem ściemnieje :) Taki przysmak będzie także idealny na przekąskę dla mamy :)

Staś jadł po skończeniu roku.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 banan
  • 1/2 awokado

Oba składniki miksujemy i gotowe ;)

czwartek, 15 lutego 2018

Rafaello z kaszy jaglanej / Pralinki kokosowe




Dzisiaj będzie bardzo smacznie. FIT smacznie ;) A w roli głównej kokos - uwielbiam. Pralinki są bardzo dobre i w smaku przypominają Rafaello - brakuje w nich  jedynie wafelka. Jak dla mnie są równie smaczne no i można je śmiało dopisać do zdrowego jadłospisu ;)

Składniki:

  • 350g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 100ml wody*
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek


Kaszę należy dokładnie opłukać najpierw w zimnej wodzie, potem w ciepłej.
Następnie zagotować ją z mlekiem i wodą. Aż kasza całkowicie wchłonie płyn.
Następnie dodajemy miód i wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Gotową masę należy dokładnie zmiksować.
Następnie lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Jeżeli macie ochotę możecie do środka każdej kuli włożyć po jednym migdale.

*ja podczas gotowania dolałam więcej wody, bo gdy kasza wchłonęła cały płyn dalej nie byłą ugotowana, wody dolewałam stopniowo aż kasza była miękka



piątek, 9 lutego 2018

Babeczki kopiec kreta



Ulubione ciasto mojego męża :) Tym razem zrobione w formie babeczek i z okazji roczku naszego syna :) Babeczki świetnie się prezentują a z dodatkiem kolorowych pików idealnie nadają się na przyjęcie dla maluchów :) Są mocno czekoladowe, lekkie i bardzo apetycznie pachną ;)

Składniki na ok.16 babeczek:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki gorzkiego kakako
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

  • 200ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
  • 200g serka mascarpone


Dodatkowo:

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • listki świeżej mięty



Wszystkie składniki suche - mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce ubijamy ok 2 minuty jajka (nie jest to konieczne jeżeli nie macie miksera), dodajemy mleko i jogurt.
Mieszamy suche składniki z mokrymi.

Do 3/4 wysokości foremek na babeczki (najlepiej żeby nie były karbowane - ale jak nie macie innych to też się nadadzą :) nakładamy masy.

Pieczemy ok.25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C do suchego patyczka.

Gdy babeczki będą już zimne ścinamy wierzch żeby wyrównać babeczki. Następnie delikatnie wydrążamy środek za pomocą palców lub małej łyżeczki. Wydrążoną część ciasta kruszmy - będziemy nim dekorować wierzch ciasta.

Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniał. Do "dziur" w babeczkach wkładamy banana.

Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia.
Powstałym kremem dekorujemy babeczki, tak by miały formę kopców. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Na środek kładziemy listki mięty.

Pyyychota ;)





niedziela, 14 stycznia 2018

FIT kokosowo daktylowe kulki mocy




Nowy rok w pełni, nowe postanowienia. Jako że od słodyczy to ja zdecydowanie jestem uzależniona wraz z nowym rokiem po raz tysięczny podejmuje wyzwanie ograniczania cukru ;) Na razie nie jest źle. Jako że wiele pokus czyha to tym razem moje smaki powędrowały w stronę kokosa i jakże słodkich daktyli. Tak powstały właśnie te kulki a jako że daktyle są dla mnie meeega słodkie postanowiłam ich smak zneutralizować gorzkim kakao. Wyszło pysznie, spróbujcie sami.

Składniki na ok.10-12 kulek:
  • 1 szklanki daktyli namoczonych w wodzie
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • mąka kokosowa -opcjonalnie

Daktyle zalałam wrzątkiem i mączyłam cały dzień.
Następnie odsączamy je z wody, wrzucamy do malaksera razem z wiórkami i i kakao. Całość miksujemy aż daktyle będą gładką masą. Do masy dodajemy płatki i mieszamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha laskowego.
Obtaczamy w mące kokosowej. Są równie smaczne bez tego :)

Przechowywać należy je w lodówce.