Gotowanie w takiej temperaturze to wyzwanie :) Dziś na obiad cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Długo myślałam nad tym czym wypełnić cukinię i doszłam do wniosku że czas wykorzystać kurki :D
Dorzuciłam kurczaka, suszone pomidory i obiad gotowy. Moja cukinia jest surowa bo taką lubię najbardziej ale można ja podgotować lub podpiec w piekarniku jeżeli lubicie miękką.
- 2 cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 6 pomidorów suszonych
- 150g kurek
- 200g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- przyprawy: do kurczaka, oregano, świeżo mielona sól i pieprz
- olej rzepakowy
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni następnie dodać pieczarki pokrojone na drobne kawałki i wszystko razem smażyć aż grzyby będą gotowe(przyprawić solą i pieprzem).
Kurczaka pokroić w kostkę 1x1, przyprawić i podsmażyć.
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu.
Wszystkie składniki na farsz wymieszać w misce - nie zapomnijcie o suszonych pomidorach (pokroić w kostkę).
Cukinie wydrążyć. I napełnić farszem.
Można podawać z majonezem, dipem czosnkowym ;)