Składniki:
- 200g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- ok. 1kg śliwek
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę ;) Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania śliwek.
Śliweczki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. 2/3 ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy na spód blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy śliwki bokiem do siebie, dość ciasno, jedna obok drugiej. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.