wtorek, 19 września 2017

Ciasto ze śliwkami na owsianym spodzie



Kruche owsiane :) Zdrowsza wersja kruchego ciasta na bazie mąki owsianej. Ciasto robi się bardzo szybko, bardzo szybko znika i można piec następne ;) Należy jednak dodać że ciacho jest baaardzo kruche więc należy je delikatnie kroić i z pewnością przyda się łyżeczka czy widelczyk ;)

Składniki:
  • 200g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 1kg śliwek


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę ;) Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania śliwek.

Śliweczki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. 2/3 ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy na spód blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto układamy śliwki bokiem do siebie, dość ciasno, jedna obok drugiej. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część i ścieramy na grubych oczkach tarki.


Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.






Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 14 września 2017

Brownie z suszonymi śliwkami



Ostatnio u nas często pojawia się Brownie - po pierwsze pogoda nie rozpieszcza więc my się rozpieszczamy słodkościami, po drugie przy maluszku łatwo je zrobić bo nie wymaga wielkiego nakładu czasowego i nie jest skomplikowane. Ty razem zapraszam Was na bardziej jesienną wersję z dodatkiem śliwek suszonych :)

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 240g cukru drobnego do wypieków
  • 130g mąki pszennej
  • 200g suszonych śliwek



Czekoladę roztapiamy z masłem w gorącej kąpieli lub w garnuszku na małym ogniu.
Jajka ubijamy krótko z cukrem.
Do masy dodajemy roztopione masło z czekoladą (musi być ostudzone!).
Następnie dodajemy mąkę - całość dokładnie mieszamy.

Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto wlewamy do tortownicy 25cm, nie smarowałam jej niczym bo użyłam silikonowej.

Na wierzch układamy śliwki i wkładamy do piekarnika 180st C na 30 minut.




niedziela, 3 września 2017

FIT ciastka owsiane z masłem orzechowym




Kolejna propozycja z serii FIT słodkości tym razem inspiracją była książka Kingi Paruzel ;) Mam dla Was jeszcze wiele takich smakowitości :) Ciasteczka smakują jak batony wieloziarniste które możecie dostać w każdym sklepie są jednak ich zdrowszą alternatywą. Po zrobieniu masy spróbujcie ich smaku jeżeli będą dla Was mało słodkie możecie dodać syropu klonowego, syropu z agawy lub innego słodzidła ;)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1  potarte jabłko
  • 1 duży banan
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli (posiekanych)
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu


Jabłko zmiksować razem z bananem.
Wymieszać powstałe puree z pozostałymi składnikami.
Z ciasta formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy. Układamy w 1cm odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180st C około 15 minut aż się zarumienią.





piątek, 1 września 2017

Granola z masłem orzechowym



Już od bardzo dawna robię domową granolę, smakuje mi dużo bardziej niż ta ze sklepu i sama mogę decydować co się w niej znajduje, w jakich proporcjach a co najważniejsze nie ma w niej tony cukru.
Zachęcam byście spróbowali tej wersji z masłem orzechowym a na blogu klik znajdziecie więcej propozycji na domową granolę :)

Składniki:
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 8 łyżek słonecznika
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka żurawiny

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu


Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki oprócz żurawiny. W osobnym naczyniu mieszamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy. Mieszankę wlewamy do składników suchych wszystko dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koniecznie musi do być duża blacha z piekarnika, jeżeli macie mniejszą podzielcie pieczenie granoli na dwa razy.

Pieczemy 175st C przez około 15 min. Ja po 7 min mieszam granolę żeby się nie przypaliła. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, granola powinna się ładnie zarumienić a nie spalić. Po upieczeniu dodaję żurawinę i gotowe!

Doskonale smakuje z jogurtem i owocami ;)