środa, 25 listopada 2015

Puszyste ciastka cytrynowe




I drugie ciasteczka które upiekłam specjalnie na wyjazd. Kruche cytrynowe. Cudownie pachną cytryną, są niesamowicie kruche i puszyste. Polecam!

Składniki:

  • 100g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny



Mikserem ubijamy jajka na puszystą pianę stopniowo dodając cukier.
Rozpuszczamy masło i gdy będzie letnie (nie gorące) dodajemy do ubitej masy i wolno mieszamy następnie dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę.

Dodajemy porcjami mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto będzie dość rzadkie ale nie przejmujcie się wkładamy je do lodówki na ok. 1h tam nabierze odpowiedniej twardości.

Z tak schłodzonego ciasta lepimy kulki wielkości orzecha laskowego, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy łyżką bądź palcami. Zróbcie duże odstępy bo ciastka sporo urosną w piekarniku. Pieczemy w temp 180st C przez ok. 10-15 min aż się leciutko zarumienią. Jeżeli będziecie piec zbyt długo będą bardzo twarde.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem i chrupiemy z kawą czy szklanką mleka! :)











Kukurydziane ciasteczka z polewą czekoladową




Bardzo się cieszę że jeszcze przed świętami uda nam się odwiedzić rodziców z tej okazji kolejne ciasteczka. Jeszcze nie te świąteczne ;) Dobry sposób na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą kupiłam i nie wiedziałam co z nią zrobić. Włosi zajadają się takimi właśnie ciasteczkami kukurydzianymi widziałam je tam także w mniej kalorycznej wersji - bez czekolady.
Ciasteczka dzięki mące są chrupkie i bardzo kruche. Dodatek gorzkiej polewy czekoladowej doskonale je uzupełnia.

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • mleko


Przygotowanie banalnie proste.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie chłodzić je w lodówce przez godzinę.

Z zimnego ciasta formujemy rurki o grubości ok 1/2 cm, bo ciasto potem urośnie. I układamy z nich zygzaki.
Te wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez około 10-15 min aż się zarumienią.

W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i dodajemy po trochę mleka żeby powstał lejący sos ok.20 ml. Dodajcie stopniowo a jeżeli będzie zbyt płynna pogotujcie na małym ogniu cały czas mieszając i sos zgęstnieje.

Polewamy ciasteczka i gotowe.



piątek, 20 listopada 2015

Domowy kopiec kreta



Na specjalne życzenie mojego kochanego Męża powstał dzisiaj kopiec kreta. Bez żadnych gotowych paczek. Ciasto jest puszyste, ładnie się prezentuje. Czekolada, banany krem śmietankowy to musi być dobre! :)

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao ciemnego gorzkiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 250ml mleka


Nadzienie:

  • 4 banany
  • sok z cytryny
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 300ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250g serka mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru



Jajka ubijamy na puszystą pianę stopniowo dodając cukier.
Mąkę mieszamy z kakao i sodą.
Olej mieszamy z mlekiem.

Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mokre i suche składniki cały czas miksując.

Ciasto wylewamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w 180st C ok. 50 min do suchego patyczka.

Gdy ciasto się ostudzi ścinamy wierzch, Następnie należy wydrążyć środek ale tak by spód został nienaruszony jak na zdjęciu.

Na spód układamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się czarne.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier puder i mascarpone cały czas delikatnie miksując gdy składniki się połączą dodajemy potartą na małych oczkach tarki czekoladę (można ją drobno posiekać). Mieszamy łyżką z kremem.

Na banany nakładamy masę tak by powstał kształt kopca.

Krem pokrywamy pokruszonym ciastem lekko dociskając.

Schładzamy w lodówce i zajadamy!! :)











poniedziałek, 16 listopada 2015

Jabłecznik z budyniem



Jabłka zawsze lubiłam i chyba nigdy nie przestanę. Puls jest taki że zawsze i w każdym sklepie można je dostać. Najlepsze prosto z sadu Babci ;) Dzisiaj polecam przepis na zwykły ale niezwykły jabłecznik z budyniem :)

Składniki na ciasto:

  • 200g zimnego masła 
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko


Nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750ml mleka
  • 5-6 łyżek cukru


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania



Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Dzielimy ją na dwie części 2/3 i 1/3. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.

W tym czasie ciasto się chłodzi a ja zabieram się na nadzienie.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach.

Budynie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu - zmniejszamy jednak ilość mleka z 1l na 750ml.

Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na spód blachy wyłożony papierem do pieczenia.

Jabłka lekko odsączyć z soku. Ja lekko wyciskałam je w rękach przed nałożeniem.

Rozkładamy je równomiernie na cieście.

Wylewamy budyń. Na wierzch ścieramy 1/3 pozostałego ciasta.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 50-60 min, Ciasto z wierzchu powinno się ładnie zarumienić ;)

Posypujemy cukrem pudrem gdy wystygnie.




FIT owsianka orkiszowa z musem mango i jagodami goji




Takie śniadanie nie dość że pięknie wygląda to jeszcze bosko smakuje. Myślę że nawet jeżeli ktoś nie lubi owsianki w takiej wersji na pewnie by się skusił ;) Będę testować na moim mężu ;) Mango pozwala zapomnieć o tym że jemy "zwykłą nudną owsiankę" i robi z niej bardzo smakowicie wyglądające śniadanko.

Składniki (1 porcja owsianki):
  • ok. 200 ml mleka
  • 7-10 łyżek płatków owsianych orkiszowych
  • 1 owoc mango obrany i rozdrobniony blenderem
  • jagody Goji (opcjonalnie)

Mleko gotujemy z płatkami na małym ogniu aż uzyskamy gęstą owsiankę. W sumie to zależy od waszych upodobań czy lubicie bardzo a może średnio gęstą owsiankę? ;)

Z mango robimy gładki mus za pomocą blendera.

Układamy warstwami w szklance. Posypujemy jagodami, listeczek mięty i gotowe.



środa, 11 listopada 2015

Chałka z nutellą



Dzisiaj coś cudownego czyli dzień wolnego w środku tygodnia ;) Korzystając więc z wolnego poranka w kuchni pachnie domową chałką z nutellą. Przepis jest a czasochłonny o tyle że trzeba czekać aż ciasto wyrośnie poza tym prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 400g mąki
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 180ml ciepłego mleka


Dodatkowo:

  • 4 duże łyżki nutelli
  • 1 jajko + łyżka mleka


Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aż podwoi swoją objętość. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, jajko, olej, cukier sól i dodajemy zaczyn.

Ciasto delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h aż wyrośnie.

Następnie ciasto należy rozwałkować na wielkość ok.
40x30cm. Smarujemy nutellą i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku.

Chałkę przecinamy wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok 3 cm. Następnie zaplatamy warkocz. Kładziemy na blachę i przykrywamy ściereczką na 30 min żeby trochę urosło.

Kawałki bez nutelli smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170st C na około 25 min. - aż ciasto się ładnie zarumieni.



sobota, 7 listopada 2015

Tartaletki z odchudzonym kremem mascarpone i mini kiwi



Gdy szwagier zapytał mnie czy chcę zjeść mini kiwi z ich ogródka myślałam że żartuje :) po czym przyniósł całą garść pysznych zielonych małych kiwi :) myślałam że u nas nie da się tego wyhodować - a jednak!

Miałam upiec placek jogurtowy jednak w ostatniej chwili skusiłam się na tartę w formie mini. Z przepisu powstało 6 małych tart z kremem mascarpone. Ten został odchudzony bo zamiast śmietanki dodałam jogurt grecki. Jest mniej kaloryczny a tak samo smaczny.

Składniki:

  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 220g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru


Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak bardzo słodki chcecie krem)


Dodatkowo:

  • mini kiwi (może być też zwykłe kiwi obrane ze skórki i  pokrojone na mniejsze kawałki)


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Po 30 min wyjmujemy i wykładamy nim tartaletki (średnica 8 cm). Wkładamy do piekarnika 200st C na około 150 min, Mają się ładnie zarumienić.

Mascarpone mieszamy z jogurtem i cukrem aż powstanie jednolity krem. Gdy tartaletki będą zimne nakładamy na nie krem dekorujemy plasterkami kiwi i gotowe ;)