niedziela, 31 maja 2015

Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami



Sezon na truskawki w pełni więc trzeba korzystać. Dzisiaj przepis na serniczek bez pieczenia, na zimno. Lekki na bazie jogurtu greckiego. Jest kremowy dzięki śmietance. Truskawki są doskonałym wykończeniem. Szybki w przygotowaniu u równie szybko znika :) 

Składniki:
  • 800 g jogurtu greckiego (użyłam z biedronki)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Kroimy na pół.

Żelatynę zalewamy wodą (tylko tyle by pokryć żelatynę) żeby napęczniała. Następnie zalewamy ok 50 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.

Do miski wlewamy 700ml jogurtu greckiego i mieszamy z cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do jogurtu delikatnie mieszając.

Żelatynę mieszamy z pozostałą częścią jogurtu (100ml) i mieszamy tak żeby nie było grudek. Mieszankę wlewamy do masy i  całość delikatnie mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy serowej, układamy truskawki, przykrywamy kolejną porcją masy, układamy truskawki i ostatnią część masy na wierzch. 

Schładzamy w lodówce do stężenia.






środa, 20 maja 2015

Czekoladowe naleśniki z masłem orzechowym i bananami



Grzeszna pokusa na słodki obiad deser kolację a nawet śniadanie :) Kolejny pasujący do siebie duet masło orzechowe i banany! To jest pyszne.

Składniki na ok 10 naleśników:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju 


Nadzienie:

  • 1 łyżka masła orzechowego na każdy naleśniki
  • ok. 4 banany
  • tabliczka gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła lub domowy sos czekoladowy
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Ja pieką na beztłuszczowej ;) Jeśli ciasto będzie zbyt gęste/rzadkie dodać mleka/mąki.

Każdy naleśnik smarujemy łyżką masła orzechowego układamy plasterki banana tylko na jednej połówce. Naleśniki składamy na pół i jeszcze na pół.

Gotowe polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą rozpuszczoną z masłem w gorącej kąpieli.



wtorek, 19 maja 2015

Ryż z kurczakiem, pieczarkami i selerem naciowym



Maj to miesiąc w którym mam niezwykle mało czasu na przygotowywanie obiadów w domu.. Mało co w nim przybywam tyle na głowie. Dziś polecam przepis na szybki obiad. Ryż z pieczarkami, selerem naciowym i kurczakiem. Mniam!

Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka
  • 150g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150g ryżu
  • przyprawy: do kurczaka, oregano, czosnek, papryka słodka, sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki przyprawiamy solą, czosnkiem i papryką i podsmażamy aż będę miękkie. Zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni smażymy pokrojony w 1 cm plastry seler naciowy i  pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawionego czosnkiem, oregano i przyprawą do kurczaka.  Dorzucamy pieczarki, odlewamy trochę wodą i i i dusimy całość razem ok 5 min.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony wrzucamy na patelnię całość mieszamy i gotowe.


czwartek, 14 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem i borówkami



Sezon na rabarbar w pełni i kolejne ciacho zniknęło błyskawicznie ;) Lekkie, wilgotne, owocowe w sam raz do kawki. Nie jest trudne w przygotowaniu, robi się szybko.

Składniki:

  • 125g masła
  • szklanka cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 sody
  • 90g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
  • 400g rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.1cm
  • szklanka borówek


Masło ucieramy z cukrem (dodawanym w kilku porcjach) do uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.

Dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią na zmianę z śmietaną w 3 porcjach. Dorzucamy sodę i miksujemy aż składniki się połączą.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewały ciasto i wyrównujemy. Na wierz rozkładamy rabarbar oraz borówki. Wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 170st C i pieczemy ok. 45 min. Do suchego patyczka.

 Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.






wtorek, 12 maja 2015

Makaron orkiszowy z botwinką w sosie śmietanowym




Botwinka pojawiła się w sklepach i w kuchni ;) Pomysł na makaron szybko doczekał się realizacji. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Składniki:

  • 200g makaronu orkiszowego
  • pęczek botwiny
  • 200ml śmietanki
  • ząbek czosnku
  • 50 potartego żółtego sera (gouda+parmezan)
  • oregano, świeżo mielona sól


Liście botwiny pokroić (czerwone pędy także). Posiekać ząbek czosnku. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i poddusić aż woda odparuje. Zalać śmietanką i gotować aż sos się trochę zredukuje.

Makaron ugotować al dente. Dodać do sosu, posypać serem i wymieszać.
Doprawić do smaku.