czwartek, 24 września 2015

Ciasteczka słonecznikowe - tylko 3 składniki




Potrzebne będą tylko 3 składniki i kilkanaście minut pracy by stworzyć domowe ciastka ze słonecznika. Są zdrowe, smaczne z minimalną ilością cukru. Doskonała przekąska czy drugie śniadanie. 

Składniki:
  • 300g słonecznika + trochę do posypania
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2-3 łyżki miodu


Słonecznik wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. U mnie nie miał konsystencji mąki - były drobinki.  Do słonecznika dodajemy jajka oraz miód i mieszamy.

Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Posypujemy ziarenkami słonecznika lekko dogniatając żeby się trzymały. Wierzch smarujemy białkiem.

Pieczemy w 180st C 12-15 min.



środa, 23 września 2015

Placuszki bananowo miętowe na soku bananowym / Bananowe Pancakes




Ostatnio nie ma czasu na gotowanie a pancakes są dla nas szybką alternatywą dobrego obiadu na słodko. Bardzo często je jemy i na blogu znajdziecie mnóstwo różnych wersji. Najbardziej lubimy te bananowe więc pewnie nie raz się jeszcze pojawią w innej odsłonie. Dzisiaj bez mleka a na soku bananowym i z miętą - pyszne!! Doskonale będą smakowały z domową polewą czekoladową. My jedliśmy z syropem klonowym.

Składniki:

  • 500ml soku bananowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • garści listków świeżej mięty
  • olej rzepakowy


Ulubione dodatki:

  • polewa czekoladowa
  • syrop klonowy
  • cukier puder
  • syrop z agawy 
  • miód
Do miski wrzucamy sok, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozgniecione banany i posiekane listki mięty. Delikatnie mieszamy.

Do ciasta dodałam 5 łyżek oleju i smażyłam na patelni do naleśników bez dodatkowego tłuszczu.
Placuszki smażymy z obu stron na się zarumienią. Raczej na wolnym lub średnim ogniu żeby się nie przypaliły.

Podajemy ciepłe z ulubionym dodatkami. Doskonale smakują na zimno a nawet odgrzane kolejnego dnia.




Ciasteczka kokosowe Bounty



Kokosowy raj :) Każdy kto lubi batoniki bounty na pewno polubi te ciasteczka. Mocno kokosowe z dodatkiem pokruszonej gorzkiej czekolady. Dobre do kawy czy mleka. Idealne dla dzieciaków i na wynos do pracy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bajecznie proste. Z podanych proporcji wychodzi 20-30 ciasteczek w zależności od wielkości.

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 120g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło ucieramy razem z cukrem aż do powstania puszystej masy (do tego użyłam miksera).
Dodajemy jajko i ucieramy dalej.
Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki i ubijamy dalej do połączenia składników.

Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. Następnie dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto było gęste i nie chciałam żeby czekolada się jeszcze bardziej rozdrobniła więc zrobiłam to łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blaszce i spłaszczamy.
Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło włożyć na chwilę do lodówki.

Ciasteczka pieczemy w temp 180st C przez ok. 15 min. - do zarumienienia.




poniedziałek, 14 września 2015

Pesto z suszonych pomidorów z makaronem




Ten makaron musicie koniecznie zrobić!! Dawno nie wyczarowałam takiego cuda na obiad! Pychota! Prezentuję wam makaron z pesto z suszonych pomidorów. Smak orzechowo pomidorowy z dodatkiem żurawiny. Mocno wyczuwalna bazylia i czosnek. Jest naprawdę boski. Włoska kuchnia nigdy mi się nie znudzi. A w do kuchni i róbcie wasze pyszne pesto z makaronem.

Składniki:

  • 500g makarony spaghetti
  • 270g pomidorów suszonych w zalewie z żurawiną - masa po odsączeniu 150g ( możecie użyć zwykłych bez żurawiny)
  • 2 żąbki czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 50 ml wody
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 100g potartego parmezanu (lub innego twardego sera)


Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera/blendera i rozdrabniamy.

Makaron gotujemy al dente.

Pesto mieszamy z makronem. Podajemy ciepłe. Doskonale nadaje się do odgrzania.

Przygotowanie tego makaronu zajmuje tyle co jego ugotowanie.

Pesto doskonale smakuje z świeżutką bagietką! :)



środa, 9 września 2015

Ciasto kruche ze śliwkami



Teraz przyszła kolej na ciasta kruche w mojej kuchni :) Było już z borówkami i malinami teraz kolej na śliwki. Ciasto z nutą cynamonową z pysznymi polskimi śliwkami. Polecam także tą wersję. Przeszła pomyślnie degustację - wszystkim smakowało :)

Składniki:

  • 200g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 1 kg śliwek


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aż powstanie jednolita kula. Ja robiłam to ręcznie -  masło pokroiłam na mniejsze kostki żeby się łatwiej rozgniatało.

Dzielimy ciasto na dwie kule 3/4 i 1/4. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min.

Śliwki kroimy na ćwiartki.

Większą kulę ciasta wykładamy na blaszkę 23x23 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy śliwki dość ciasno jedna obok drugiej.
Ścieramy na całość mniejszą kulę ciasta.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190st C góra-dól i pieczemy ok 40-50 min. Aż ciasto się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem.






niedziela, 6 września 2015

Sałatka z porem i jajkiem




Znajomi w drodze a sałatka już w lodówce ;) Doskonała propozycja na przyjęcie urodzinowe, kolacje dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

  • 1 por
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200g sera żółtego w kostce
  • posiekany koperek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu potartego
  • pieprz sól


Pora przekrawamy na pół i następnie kroimy w cieniutkie paseczki.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Kroimy w kostkę - niezbyt drobną.

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.

W osobnej miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę, chrzan - mieszamy.

Do miski wrzucamy por, kukurydzę, ser i sos. Całość mieszamy na końcu dodajemy jajka i posiekany koperek delikatnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! :)



sobota, 5 września 2015

Ciasto kruche z borówkami i waniliową pianką





Sezon borówkowy zmierza już ku końcowi więc warto jeszcze jakieś wypieki zrobić ;)
Dzisiaj polecam klasyczne kruche z borówkami i pianką - zawsze się udaje i jest smaczne. Idealne do weekendowej kawy czy herbaty.

Składniki na spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka:
  • 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego bez cukru
  • 5 białek 
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
  • cukier puder
  • 500g borówek
  • listki świeżej mięty


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Wsadzamy na 20 min do lodówki.
Następnie wykładamy ciasto równomiernie na spód blachy (20 x 35) i podpiekamy 10 min w temp 190st C.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie proszek budyniowy.

Pianę rozkładamy na podpieczony spód na wierzch wysypujemy borówki i pieczemy w temp 190st C ok. 40 min.

Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą miętą przed podaniem ;)