niedziela, 9 listopada 2014

Puszysty francuski omlet z szynką i pomidorami


Niedzielne śniadanie i wspaniały puszysty francuski omlet. Czego chcieć więcej? W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Polecam używać jajek z wolnego wybiegu omlet będzie bardziej puszysty i delikatny ;)

Składniki:

  • 2 łyżeczki masła
  • 4 jajka (farmio)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 pomidor (u mnie żółty)
  • 3 plasterki szynki pokrojone w kosteczkę
  • sól i pieprz


Jajka dokładnie rozmącić za pomocą trzepaczki. Tak by powstała z nich pianka. Przyprawić i dolac mleka i jeszcze wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło.

Delikatnie wylewamy masę na patelnię. Na wierz układamy pokrojonego w cieniutkie plastry pomidora oraz szynkę.

Gdy jajko już dobrze się zetnie i podsmaży przewracamy delikatnie na drugą stronę.

Omlet potrzebuje czasu więc smażymy go na małym ogniu.

3 komentarze:

  1. No to od rana robię, ale może z 2 jaj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje że się udał z dwóch - wystarczy tylko zmniejszyć ilość mleka a połowę i nie powinno być problemu ;)

      Usuń