Niedzielne śniadanie i wspaniały puszysty francuski omlet. Czego chcieć więcej? W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Polecam używać jajek z wolnego wybiegu omlet będzie bardziej puszysty i delikatny ;)
Składniki:
- 2 łyżeczki masła
- 4 jajka (farmio)
- 3 łyżki mleka
- 1 pomidor (u mnie żółty)
- 3 plasterki szynki pokrojone w kosteczkę
- sól i pieprz
Jajka dokładnie rozmącić za pomocą trzepaczki. Tak by powstała z nich pianka. Przyprawić i dolac mleka i jeszcze wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło.
Delikatnie wylewamy masę na patelnię. Na wierz układamy pokrojonego w cieniutkie plastry pomidora oraz szynkę.
Gdy jajko już dobrze się zetnie i podsmaży przewracamy delikatnie na drugą stronę.
Omlet potrzebuje czasu więc smażymy go na małym ogniu.
Śniadanie jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńNo to od rana robię, ale może z 2 jaj?
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że się udał z dwóch - wystarczy tylko zmniejszyć ilość mleka a połowę i nie powinno być problemu ;)
Usuń