sobota, 23 lipca 2016

Proste ciasto z malinami




Sezon na maliny w pełni :) To ciasto z pewnością uda się każdemu i posmakuje każdemu. Do jego wykonania można użyć dowolnych owoców - truskawek, malin czy jagód. Nie wymaga użycia miksera - składniki wystarczy tylko wymieszać. Zapraszam :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100g rozpuszczonego przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • ok 300g malin


Przesianą przez sito mąkę mieszamy z cukrem i sodą.
W osobnej misie mieszamy mokre składniki - olej, masło, mleko oraz jajka.
Mieszamy składniki more z suchymi aż się dokładnie połączą.

Na spód formy 22cm ( moja była sylikonowa jeżeli używacie innej wysmarujcie masłem i posypcie mąką) wylewamy 1/2 ciasta wykładamy 1/2 owoców. Polewamy pozostałym ciastem i wykładamy resztę owoców na wierzch. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka czyli ok. 40 min.




czwartek, 14 lipca 2016

Deser malinowy na ciasteczkowym spodzie



Połączenie bardzo smaczne, maliny, czekoladowe ciasteczka Neo i gęsty jogurt z cytrynową nutą. Dobrze się sprawdza gdy nie ma czasu na pieczenia ciasta.

Składniki na 2 porcje:
  • 6-8 ciasteczek Neo lub Oreo
  • 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder lub inne słodzidło np. miód
  • świeże  maliny

Wykonanie banalne. 
Na spód pucharków/szklanek/kieliszków rozkruszamy ciasteczka.
Jogurt mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na warstwę ciastek.
Na wierzch wykładamy maliny i gotowe ;)

Schładzamy w lodówce lub podajemy od razu.





środa, 13 lipca 2016

Mini serniczki z sosem truskawkowym



Jeszcze jeden wpis na pożegnanie sezonu truskawkowego, serniczki w szklankach z sosem truskawkowym ;) Można je oczywiście przygotować także poza sezonem z mrożonych owoców. Doskonale sprawdzą się jako deser w upalne dni. Coś dla miłośników sera z dodatkiem pysznych owoców. Bez pieczenia, można przygotować na ostatnią chwilę ;) Zamiast białego sera i jogurtu można wykonać serniczki na bazie serka twarogowego z wiaderka.

Składniki na 3-4 porcje:
  • 250g białego sera 
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • cukier puder do smaku
  • 100g pokruszonych herbatników na spód


Sos truskawkowy:

  • 350g truskawek
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny


W malakserze mieszamy ser, jogurt oraz cukier.
W garnuszku gotujemy lekko rozgniecione widelcem truskawki z cukrem i sokiem cytrynowym, gdy puszczą sok dodajemy mąkę, mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy do ostudzenia.

Na spód szklanek wykładamy ciasteczka, masę serową i truskawkowy sos. Schładzamy w lodówce.