Kolejny pomysł na brownie tym razem z marcepanem. To Brownie jest kruche i jak zwykle mocno czekoladowe ;) Dodatek marcepanu z wierzchem polanym odrobiną czekolady. Czego chcieć więcej w taką pogodę? Spróbujcie sami.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 110g masła
- 1 niepełna szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Masa marcepanowa:
- 150g marcepanu ( użyłam takiego z Lidla)
- ok.30-50 ml śmietanki ( użyłam 18% słodkiej)
Czekoladę i masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.Odejmujemy 3-4 łyżki masy do szklanki.
Przestudzoną masę czekoladową dodajemy do mąki wymieszanej wcześniej z jajkami i kakao.
Całość mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, ok 20-25 min.
Masa marcepanowa.
Marcepan mieszamy z śmietanką i podgrzewamy wolno na małym ogniu aż składniki się połączą.
Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajcie śmietanki. Moja miała konsystencję gęstego kremu (coś jak nutella).
Brownie smarujemy masą marcepanową i polewamy odłożoną wcześniej czekoladą.
Uwielbiam zarówno brownie jak i marcepan. Szkoda, że akurat jestem na diecie i ograniczam słodycze ale upiekę dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńheh, ja nie przepadam za marcepanem.. a kalorie też liczę :)
Usuńtakże ciasto specjalnie dla męża ;)
ale ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Wspaniała słodycz na tę aurę:)
OdpowiedzUsuń