wtorek, 28 listopada 2017

FIT sałatka z pieczonym burakiem i fetą




Już dawno chodziła za mną sałatka z burakami ;) Wreszcie mogę ją Wam przedstawić ;) A właściwie tylko przepis, bo po sałatce nie ma już śladu. Doskonale nadaje się na lunch do pracy/szkoły na uczelnię. Można ją zapakować do pojemnika i posiłek gotowy. Jest pożywna więc na pewno nie będziecie głodni ;)

Składniki na jedną porcję:
  • 2 garści szpinaku (można zastąpić inną zieleniną - rukolą, roszponką, mixem sałat)
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1 pierś z kurczaka+ulubione przyprawy
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • kilka kostek sera feta

Dip:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy ( może być miód lub syrop klonowy)

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami.
Buraka kroimy w kostkę. Pomidorki na ćwiartki. Warzywa układamy na szpinaku. Następnie dodajemy kurczaka i ser feta. 

Składniki na dip mieszamy i polewamy sałatkę.
Mówię Wam - pychota!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz