środa, 9 września 2015

Ciasto kruche ze śliwkami



Teraz przyszła kolej na ciasta kruche w mojej kuchni :) Było już z borówkami i malinami teraz kolej na śliwki. Ciasto z nutą cynamonową z pysznymi polskimi śliwkami. Polecam także tą wersję. Przeszła pomyślnie degustację - wszystkim smakowało :)

Składniki:

  • 200g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 1 kg śliwek


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aż powstanie jednolita kula. Ja robiłam to ręcznie -  masło pokroiłam na mniejsze kostki żeby się łatwiej rozgniatało.

Dzielimy ciasto na dwie kule 3/4 i 1/4. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min.

Śliwki kroimy na ćwiartki.

Większą kulę ciasta wykładamy na blaszkę 23x23 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy śliwki dość ciasno jedna obok drugiej.
Ścieramy na całość mniejszą kulę ciasta.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190st C góra-dól i pieczemy ok 40-50 min. Aż ciasto się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem.






1 komentarz: