wtorek, 29 kwietnia 2014

Szparagi zawijane szynką parmeńską z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce


Polecam bardzo, bardzo taki mix obiadowy ;) Sos najlepiej zrobić na samym końcu gdyż wg mnie najlepiej smakuje na ciepło.


Składniki:
  • 9 plasterków szynki parmeńskiej
  • 27 szparagów zielonych (ok 500g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego

Składniki na sos holenderski:
  • 4 żółtka
  • 100g masła
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub soku z cytryny)
  • sól i pieprz

Szparagi ugotować w posolonej wodzie, aż będą miękkie ( ja lubię al dente)
Następnie zawijamy je w szynkę - jeden plasterek na 3 szparagi i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) aż szynka się zarumieni.

Przepis na jajko w koszulce klik

Sos holenderski:
Masło należy roztopić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy pod koniec 2 łyżki wina/cytryny.
Cały czas miksując dodajemy rozpuszczone masło.
Doprawiamy do smaku.

Żółtka można także ubić na parze. Jednak sprawdziłam i nie jest to konieczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz