poniedziałek, 21 marca 2016

Puszysta babka piaskowa




Babka puszysta, mięciutka, lekka. Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam :) Polecam na Wielkanocny stół ale nie tylko.

Składniki:

  • 4 jajka
  • jedna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru


*szklanka 250 ml

Białka oddzielamy od żółtek.

Mąki i proszek należy przesiać.

Białka ubijamy na sztywną białą pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku.

Odkładamy mikser i drewnianą łyżką mieszamy ciasto stopniowo dodając po łyżce mąki. Następnie malutkim strumyczkiem powoli wlewamy olej cały czas mieszając.

Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp 180st góra-dół lub termoobieg 160st ok.40-50 min do suchego patyczka.





inspiracja ilovebake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz