piątek, 4 lipca 2014

Pomysł na FIT obiad - makaron ryżowy z warzywami i sosem sojowym




Czas się trochę odchudzić po kalorycznym ale pysznym carbonara. Makaron ryżowy idealny i jeszcze z zdrowymi warzywami i sosem sojowym. Lekka obiadowa pychotka! W sam raz na dzisiejszy upał. Do przygotowania w 20 min. Warzywa możecie użyć dowolne ;)

Składniki:

  • 200g makaronu cieniutkiego ryżowego (użyłam żółtego bezglutenowego z Tao Tao)
  • 1 kalarepa
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 małej cukinii
  • ok 6 cm pora (białej części)
  • natka pietruszki
  • sos sojowy
Kalarepę, paprykę, marchewkę pokroić w równą kostkę ok 1x1. Cukinię pokroiłam tak samo ale nie gotowałam jej uważam że jest smaczniejsza surowa.

Pora przekroić na pół i w plasterki.
 Warzywa ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić

Makron przygotować wg przepisu. Czyli zalewamy wrzątkiem na 3 min. Odcedzamy.

Makron mieszamy z warzywami. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawiamy do do smaku sosem sojowym.



1 komentarz:

  1. Fajna propozycja, ostatnio mam smaka na makaron ryżowy :) Mogę go jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń