środa, 26 marca 2014

Tort Szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte


Pyszny wiśniowo czekoladowy tort. Trochę pracy było, ale się opłacało. Z okazji urodzin męża powstało to cudo :) Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się porządnie schłodził.

Składniki biszkopt:
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 75g masła
  • 180g cukru
  • 6 jajek
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem:

  • 800g wiśni ze słoika ( waga tylko owoców, nie wylewajcie soku)
  • 500ml soku z wiśni (właśnie tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wiśniówki (może być wódka wiśniowa)
  • 800ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
Dekoracja:
  • ok 20 sztuk wiśni odłożonych z kompotu
  • 100g wiórków/płatków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.

Białka i żółtka oddzielić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę. 

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy do tortownicy (26cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 40 min.

Ostudzony biszkopt należy przekroić dwukrotnie aby powstały 3 krążki

Wiśnie dokładnie odsączamy na sitku. Ok 20 z nich osuszamy ręcznikiem papierowym - odstawiamy na bok (będą do dekoracji).

Teraz będziemy robić "kisiel" część soku mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną. Resztę z 500ml gotujemy. Dodajemy mieszankę z cukrem i całość chwilę gotujemy. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie i mieszamy. Jak będzie już chłodny dodajemy wiśniówkę 50ml.

Krążki nasączyć pozostałą wiśniówką.

Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Teraz nakładanie kremów. Jeden z krążków kładziemy na paterze (naczyniu na którym będziemy serwować tort) nakładamy 1/2 kisielu na to 1/4 śmietany, przykrywamy drugim krążkiem i znów 1/2 kisielu i 1/4 śmietany. Przykrywamy trzecim krążkiem. Boki i wierz smarujemy pozostałą śmietaną. 

Boki i środek posypujemy czekoladą. I dekorujemy wierzch wiśniami (ok 20szt.)

Wsadzamy do lodówki na noc.




Przepis z www.chefkoch.de ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz