sobota, 12 listopada 2016

Ciastka z otrębami gryczanymi masłem orzechowym i żurawiną



Kolejny przepis na ciasteczka z dodatkiem otrębów. Są jeszcze bardziej chrupkie niż też otrębami orkiszowymi. Wydaje mi się że to zasługa tego iż te otręby gryczane nie są uprażone i większe niż te z orkiszu ;) Chrupiące, orzechowe i świeże przez 3 dni - tyle udało im się u nas przetrwać ;)

Składniki na około 25-30 sztuk:

  • 125g zimnego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru ( możecie użyć mniej w zależności od tego jak słodkie ciasteczka lubicie)
  • 3/4 szklanki posiekanej żurawiny


Wszystkie składniki oprócz żurawiny zagniatamy w jednolitą kulę ciasta.
Żurawinę siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta.

Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, układamy w odstępach ok 1 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12-15 min. aż boki ciasteczek się zarumienią.





piątek, 11 listopada 2016

Ciasteczka z otrębami orkiszowymi



W taką jesienną szarą pogodę nic innego nie pozostaje jak umilić sobie czas... Ciepła herbata lub kawa i do tego ciasteczka, maślane, chrupiące, domowe. I właśnie takie są te z dodatkiem otrębów orkiszowych! Koniecznie użyjcie masła a nie margaryny wtedy na pewno ciastka nie stracą chrupkiego smaku :) Jako dodatku możecie użyć jak ja suszonej żurawiny jeśli akurat nie macie zamieńcie na rodzynki lub po prostu pomińcie dodatki :)

Składniki na 25-30 ciasteczek:

  • 1 jajko
  • 130g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrębów orkiszowych prażonych
  • 1/2 szklanka żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki oprócz żurawiny zagniatamy w jednolite ciasto.
Żurawinę siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto wkładamy na 15 min do lodówki, nie jest to jednak konieczne.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i układamy ciasteczka w odstępach około 1 cm od siebie. Oczywiście nie zapomnijcie wyłożyć blaszki papierem do pieczenia ;)

Pieczemy 180st C około 12-15 min. Brzegi powinny się zarumienić.




czwartek, 3 listopada 2016

Ciasteczka z żurawiną



Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny! Koniecznie musicie spróbować są chrupkie i świeże nawet następnego dnia - sprawdziłam bo kilka przetrwało ;)


  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie zagnieść.
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta na samym końcu, dokładnie wymieszać.

Masę włożyć do lodówki na 30 min.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, formujemy kulki i następnie rozpłaszczamy, układamy w odległości około 1 cm.

Pieczemy 180st C około 12-15 min. Aż się brzegi zarumienią ;)



środa, 2 listopada 2016

Wegański pudding chia z mango



Żeby nie było że tylko się zapychamy ciasteczkami i ciastami :) Kupiłam mleko migdałowe pierwszy raz i wypróbowałam z owsianką, kaszą manną - dobre ;) Zostało trochę mleka a i chia w szafce czekały na swoją kolej. No i powstało to zdrowe i smaczne cudo. Chia z mango to moje ulubione połączenie. Musicie to spróbować! :)

Składniki na dwie duże porcje:

  • 300ml mleka migdałowego bez cukru
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 duże mango


Ziarna chia zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, odkładamy na noc do lodówki.
Mango obieramy, i blendujemy na gładki mus.

W szklankach warstwowo układamy pudding na zmianę z musem.



poniedziałek, 31 października 2016

Pizza na cieście francuskim



Taka pizza sprawdzi się doskonale gdy nie macie zbyt wiele czasu na zrobienie obiadu. Będzie także doskonałą przekąską na imprezę lub wizytę niespodziewanych gości. Nie jest to danie mało kaloryczne, ale sycące i raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić ;)

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 150g szynki
  • 125g sera mozzarella (1 kulka)
  • 70g potartego sera cheddar
  • sos BBQ
  • oregano, bazylia


Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy na nią ciasto.
Nakładamy sos BBQ cieniutką warstwę.
Szynkę kroimy w paski lub kostkę, mozzarellę w cieniutkie plasterki.
Sery i szynkę wykładamy na ciasto, posypujemy przyprawami.

Wkładamy do piekarnika 200st C na ok 20 min. Gdyby ser się przypalał na wierzch kładziemy folię.

niedziela, 30 października 2016

Sernik Oreo pieczony



Oreo bez pieczenia już na blogu znajdziecie teraz czas na taki pieczony. Cóż można o nim napisać, spód z ciasteczek oreo, środek z ciasteczkami oreo i wierzch wykończony ciasteczkami oreo ;) Sernik dla maniaków tych właśnie czekoladowych kółeczek. Nie wymaga wielkiej sztuki i jest łatwy w przygotowaniu. Smakuje obłędnie, doskonały do kawusi ;)

Składniki:

Spód:
  • 170g ciastek oreo
  • 40g masła roztopionego

Masa serowa:
  • 900g sera na sernik (użyłam Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 150g połamanych oreo
  • 1 szklanka cukru pudru

Wierzch:
  • 80ml śmietany kremówki 30%
  • 4 ciastka oreo

Ciasteczka na spód rozdrobnić w malakserze na gładki piasek. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka na spód równomiernie i dokładnie dociskając. Włożyć do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do misy i mieszamy za pomocą miksera. Dokładnie, ale krótko by nie napowietrzyć zbytnio sernika.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Następnie zanurzamy w nim połamane ( na połówki lub ćwiartki) ciasteczka  dociskając palcem by się zanurzyły.

Pieczemy w temp 150st C termoobieg , ok. 40-60 min. Sernik powinien być ścięty na środku, wtedy jest gotowy i można go wyjąć. Schładzamy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gdy wystygnie nakładamy na wierzch ubitą śmietanę i dekorujemy połówkami oreo.

Sernik powinien się schodzić jakiś czas w lodówce najlepiej całą noc. Nam czasem się to udaje czasem nie ;)






niedziela, 23 października 2016

Tarta brokułowa na cieście francuskim




Pyszna tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokuła i podpieczonej szynki. Całość wykończona zapieczonym serem. Obiad szybki w przygotowaniu, sycący i nie wymagający zbyt wiele pracy ;)


Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 niewielki brokuł
  • 20 dag ulubionej szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 150g sera cheddar
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • świeży koperek

Szynkę kroimy w paski czy kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Można nie trzeba.
Brokuła gotujemy 5 min w posolonej wodzie.
Spód formy do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy ok 5 min w piekarniku.
Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i dodajemy ser oraz posiekany koperek.

Na podpieczony spód wykładamy brokuły, szynkę i wylewamy masą jajeczną. 
Całość posypujemy serem i zapiekamy 200st C ok.20 min.
Gdy wierzch zacznie się mocno rumienić przykryjcie go folią aluminiową.

My zajadaliśmy z dodatkiem sosu BBQ ;)

Smacznego!


sobota, 22 października 2016

Sałatka z burakami



Buraki - wiadomo bardzo zdrowe, co prawda trzeba długo gotować, ale warto. Wrzucam pomysł na sałatkę w której jest podstawą. Myślę że jest to miła odmiana tradycyjnej "jarzynowej". Niewiele składników, smakowity czerwony kolor ;)

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości buraków
  • 3/4 puszki zielonego groszku odsączonego z zalewy
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku


Buraki myjemy i gotujemy w łupinach. Zachowają barwę i smak. Czas gotowania ok.1,5h.

Ogórki kroimy w kostkę.

Cebulę drobniutko szatkujemy.

Zimne buraki obieramy i kroimy w kostkę ok 5x5mm.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, przyprawiamy i gotowe.



czwartek, 13 października 2016

Ciasto kruche z brzoskwiniami i budyniem



Brzoskwinie to mój ulubiony owoc z dzieciństwa. Jadłam je garściami, nigdy nie było mi mało ;) Teraz też je uwielbiam dlatego dla mnie kruche z brzoskwiniami to pychota. Ciasto dobrze smakuje na ciepło i na zimno! Polecam ;)

Składniki na kruche:

  • 450g mąki
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka+1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)


Nadzienie:
  • 1 i 1/2kg brzoskwiń
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3.
1/3 wkładamy do zamrażalnika.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru waniliowego.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość mleka do 750ml i 2 łyżki cukru waniliowego.

2/3 ciasta wykładamy na blachę, układamy brzoskwinie, wykładamy przestudzony budyń i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Pieczemy: termoobieg 180st C 45-50 min.

* robiąc ciasto drugi raz podpiekałabym spód ok. 10-15 min.




środa, 12 października 2016

Rosyjskie placuszki twarogowe



Placki na bazie twarogu, jajek i mąki. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej, bardzo często serwowane także na Ukrainie i Białorusi. Nazywane syrnikami od syra -sera ;) Są bardzo delikatne i mocno serowe. Dobre na obiad, śniadanie czy podwieczorek. Doskonałe dla dzieciaków :)

Składniki na 4-5 sztuk:

  • kostka białego twarogu (200g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mąka do podsypania
  • olej rzepakowy


  • ulubione dodatki: dżem, cukier puder, kwaśna śmietana, jogurt, owoce


Ser zagniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, mąkę, cynamon i całość mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego na talerz wysypujemy mąkę. Na mąkę nakładamy porcję ciasta, w zależność jak duże chcemy placuszki.

Formujemy delikatnie nadając kształt placuszka. Z jednej i z drugiej strony obtaczając w mące.

Smażmy na małym ogniu, na rozgrzanej patelni z tłuszczem, Z każdej strony, aż placuszki się ładnie zarumienią.




piątek, 30 września 2016

Wołowina w sosie pomidorowym z marchewką i groszkiem





Robiąc to danie nawet się nie spodziewałam że będzie takie dobre :) Taki obiad zadowoli każdego mięsożercę. Sycący pięknie pachnie ziołami. Mam już pomysł na kolejną wersję. Tymczasem delektujcie się  :)

  • 0,5kg wołowiny mielonej
  • 3 marchewki
  • 1/2 puszki groszku (bez zalewy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 400ml bulionu
  • papryka czerwona mielona
  • tymianek
  • posiekany świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej


W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso z posiekaną cebulką, czosnkiem. Dorzucamy także marchewkę pokrojoną w kostkę.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Dodajemy mąkę rozmieszaną w 2 łyżkach wody i dorzucamy groszek. Całość należy zagotować. Ja na końcu dodałam posiekany koperek.

Podajemy z pieczywem. Bagietka będzie najlepsza ;)




niedziela, 18 września 2016

Kurczak w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku podany na pappardelle




Pyszny i sycący obiad. Sos śmietankowy z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów jest wyśmienity i idealnie komponuje się z kurczakiem. Polecam taki obiad każdemu. Dla lepszego smaku możecie do sosu dorzucić świeży posiekany koperek!
Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 szklanka śmietanki 12% lub 18%
  • bazylia, oregano, inne ulubione przyprawy do kurczaka
  • potarty parmezan
  • 150-200g makarony pappardelle


Kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Pomidory kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Chwilkę dusimy. Następnie dodajemy śmietankę i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy na małym ogniu aż sos się lekko zredukuje.

Makaron gotujemy al dente.

Na talerz wykładamy makaron. Układamy na środek upieczoną pierś z kurczaka i polewamy sosem.
Posypujemy parmezanem.



FIT batony owsiane z masłem orzechowym i żytem




Zachciało mi się czegoś słodkiego co na dłużej zaspokoi mój głód ;) Przeglądając przepisy wpadło mi parę w oko na batony owsiane z masła orzechowego i okazało się że mam żyto "dmuchane" i nie wiem co z nim zrobić. Batony idealne na drugie śniadanie, do szkoły, do pracy, myślę że i maluchom posmakują ;)

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (można zamienić na miód czy syrop z agawy)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/2 szklanki żyta ekspandowanego (można zamienić na grykę, orkisz, pszenicę itp)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika


Masło orzechowe rozpuszczamy w garnuszku by było lejące. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy.
Do miski wrzucamy żyto, płatki górskie i słonecznik.

Do ziaren dodajemy mieszankę masła i dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę (20x20) wyłożoną papierem do pieczenia.
Równomiernie i dobrze dociskając. Wkładamy do lodówki na 2h.
Następnie kroimy wg uznania i domowe batony gotowe!

Pyyyyycha!




sobota, 27 sierpnia 2016

Pasta z awokado na kanapki




Witajcie kochani ;) Dzisiaj śniadaniowa propozycja. Przez wielu zachwalane i uwielbiane awokado ;) Ja zrobiłam pastę do kanapek. Nie spodziewałam się nawet że to będzie takie pyszne. Będę eksperymentować dalej z innymi dodatkami. Dzisiaj podstawa.

Składniki:

  • 1 awokado (miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz


Awokado - przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć środek. Następnie zgnieść widelcem.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy na drobniutką kostkę.
Mieszamy składniki i przyprawiamy.

Następnie należy przygotować ulubione pieczywo, wafle ryżowe czy pieczywko chrupkie. Ja polecam ciepłe grzanki z chleba. Pychota ;)

Pastę nakładamy na grzanki i zajadamy. My przegryzaliśmy pomidorami - wyśmienite!



środa, 24 sierpnia 2016

Deser jogurtowy z mango



Mango mango i jeszcze raz mango króluje w tym deserze i jest jednym z dwóch składników które są potrzebne. Można by to nazwać koktajlem ale dzięki gęstemu jogurtowi z bakomy jest to lekki mus.
Polecam, bo to zdrowa przekąska dla każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże jogurty gęste Bakoma (2x390g)
  • 2 duże mango


Mango obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki. Mango i jogurt miksujemy blenderem aż powstanie gładki musik. Pychota!


wtorek, 23 sierpnia 2016

Grecka Moussaka (Musaka)



Być w Grecji i nie zjeść moussaki to wielki grzech! A kto raz spróbuje będzie chciał odtworzyć te smaki na pewno. Moussaka to danie  na bazie mięsa mielonego, pomidorów i bakłażana. My będąc w Grecji jak i na Cyprze zawsze dostawaliśmy wersję z ziemniakami. Wierzch zapiekanki stanowi zapieczony beszamel i ser. Danie może nie jest lekkie, ale warte spróbowania :)


Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 400g mięsa mielonego (powinno być z cielęciny jak w Grecji, ja użyłam wołowego :)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 200ml wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, pieprz, sól, przyprawa do mielonego mięsa
  • 100g potartego sera użyłam Starego Olędra 


Sos beszamelowy:

  • 250-300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Moje były al dente. Kroimy w plastry. Ziemniaków należy użyć tyle by wyłożyć spód naczynia w którym będzie moussaka. Mi wystarczyły 3 duże.

Mielone podsmażamy z przyprawami, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok.30 minut. Im dłużej będziemy dusić tym sos będzie bardziej aromatyczny. Można przed wrzuceniem pomidorów dodać wytrawnego wina i chwilę dusić aż alkohol odparuje.

Bakłażany kroimy w plastry około 1/2 cm, solimy, Odkładamy na 20 min. Następnie podsmażamy na patelni lub w piekarniku.

Gdy sos pomidorowy będzie gotowy bierzemy się za przygotowanie beszamelu.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy dokładnie. Następnie małym strumieniem wlewamy mleko i energicznie mieszamy żeby nie było grudek. Na małym ogniu grzejemy aż sos lekko zgęstnieje.

Na spód naczynia żaroodpornego (u mnie okrągłe o średnicy 24cm) wykładamy plastry ziemniaków ciasno by zakrywały dno, potem plastry bakłaża. Następnie układamy sos pomidorowy i beszamel, układamy warstwę bakłażanów, znów sos pomidorowy, beszamel i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika 180st C na 40-50 min.

Dzielmy na porcje po chwili od wyjęcia - będzie wtedy prościej bo zapiekanka nie będzie się "rozwalać".


sobota, 20 sierpnia 2016

Makaron z pesto rosso i kurczakiem




Pesto rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów. Dodatek ziół, czosnku i sera czyni go niezwykle aromatycznym i smacznym. Idealnie komponuje się z makaronem ;) Na koniec wykończenie kurczakiem i gotowe. Kto nie lubi lub nie ma ochoty na mięso także nie będzie zawiedziony bo i bez niego makaron jest bardzo smaczny!

Składniki:
  • 250g makaronu świderki lub penne
  • 1 pierś z kurczaka+ulubione przyprawy (u mnie do kurczaka, oregano, bazylia, czosnek)
  • olej do podsmażenia

Pesto:
  • 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 mniejsze ząbki czosnku lub jeden duży
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 50g potartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente.
Pierś kroimy w kawałeczki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.

Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Gdy pasta będzie zbyt sucha należy dodać oleju lub oliwy.

Pesto mieszamy z gorącym makaronem, układamy na wierzch kurczaka i podajemy na ciepło ;)




wtorek, 9 sierpnia 2016

Koktajl orkiszowy z bananem i borówkami



Teraz gdy mamy lato zimne koktajle doskonale się sprawdzają. Ja uwielbiam na drugie śniadanie. Często też bez okazji gdy najdzie mnie ochota :) Dzisiaj mieszamy otręby z bananem i borówkami ;) Pożywnie i smacznie.

Składniki na 2 porcje:
  • 300ml mleka
  • 1 i 1/2 banana
  • garść borówek
  • 2-3 łyżki otrębów orkiszowych

Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy aż powstanie jednolity koktajl ;)
Ja użyłam bananów mrożonych więc koktajl był przyjemnie zimny ;)