Włoską kuchnię uwielbiam!! Makaronami chyba nigdy się nie najem na tyle żeby mieć ich dość, dziś banalnie prosty przepis o niebanalnym smaku. I z dużą ilością ziół. Włoskie klimaty pełną parą. Korzystając oczywiście z polskich świeżutkich pomidorów.
Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 5 dużych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża liść suszonego oregano, bazylii, majeranku
- sól, pieprz
- potarty twardy ser typu parmezan
- olej
Spaghetti gotujemy al dente,
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię z cebulą.
Pomidory posypujemy suszonymi ziołami i dusimy na małym ogniu aż większość wody odparuje. Dodajemy wymieszany z 50ml wody koncentrat i całość jeszcze dusimy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gęstego sosu dodajemy makaron mieszamy i podajemy z potartym serem.