Świąteczne wypieki pełną parą ;) Te babeczki są doskonałą alternatywą pierniczków są wilgotne, piernikowe, pachną świętami i będą doskonale prezentować się na stole świątecznym.
Najlepiej upiec je dzień lub dwa przed Wigilią. Mnie z podanych proporcji wyszło 15 babeczek.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
- 2 jajka
- 75 ml oleju
- 1/2 szklanki mleka (125ml)
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (domowej roboty mojej mamy:)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamony
- 2 łyżeczki kakao ciemnego gorzkiego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dekoracja:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna)
- 3 łyżeczki masła
- 4 łyżki śmietanki 18%
- cukrowe groszki, gwiazdki, śnieżynki Dr. Oetker'a
Wszystkie składniki wrzucamy do miski oprócz dżemu.
Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, trzepaczki czy miksera (na wolnych obrotach)
Na końcu dodajemy dżem i mieszamy już tylko za pomocą łyżki.
Silikonowe foremki wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 15-20 min.
Upieczone i ostudzone dekorujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli razem z masłem i śmietanką. Czekamy aż trochę przestygnie.
Tak przygotowaną polewą ozdabiamy muffiny ;)