wtorek, 3 lipca 2018

Szybkie ciasto z borówkami




Najbardziej w lecie lubię ten wybór na straganach :) Pełno świeżych, pysznych warzyw i owoców.
Trzeba korzystać ile się da bo to co dobre szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam Was na szybki przepis z borówkami amerykańskimi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki borówek


Jajka ubijamy przez ok.2-3 minuty. Dodajemy mleko. Następnie dorzucamy mąkę, proszek, cukier i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia na wierzch wysypujemy borówki. Ciasto pieczemy w 180st C około 30-40 min. Do suchego patyczka.


Podajemy oprószone cukrem pudrem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz