Ostatnio u nas często pojawia się Brownie - po pierwsze pogoda nie rozpieszcza więc my się rozpieszczamy słodkościami, po drugie przy maluszku łatwo je zrobić bo nie wymaga wielkiego nakładu czasowego i nie jest skomplikowane. Ty razem zapraszam Was na bardziej jesienną wersję z dodatkiem śliwek suszonych :)
Składniki:
- 200g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 240g cukru drobnego do wypieków
- 130g mąki pszennej
- 200g suszonych śliwek
Czekoladę roztapiamy z masłem w gorącej kąpieli lub w garnuszku na małym ogniu.
Jajka ubijamy krótko z cukrem.
Do masy dodajemy roztopione masło z czekoladą (musi być ostudzone!).
Następnie dodajemy mąkę - całość dokładnie mieszamy.
Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto wlewamy do tortownicy 25cm, nie smarowałam jej niczym bo użyłam silikonowej.
Na wierzch układamy śliwki i wkładamy do piekarnika 180st C na 30 minut.
U mnie dzieciaki uwielbiają brownie i często je robię. Robię je z rożnych przepisów i ostatnio zrobiłam z Twojego. Wyszło wspaniałe, tylko zamiast śliwek dałam daktyle, bo są słodsze, a moje dzieciaki nie za bardzo chcą jeść śliwki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam się na przyszłość :) Muszę spróbować z daktylami :) Dzięki za pomysł :)
Usuńsuszone sliwki musza byc swietnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Nawet się nie spodziewałam, że będzie takie dobre :)
Usuń