I się zaczęło.. Stragany kuszą już pysznymi owocami i warzywami. Ostatnio dorwałam rabarbar i grzechem byłoby ciasta nie upiec ;) Tym razem w wersji owsianej. Ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające.
Kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu
Kruszonka:
- 200 g mąki owsianej
- 120 g masła rozpuszczonego
- 100 g cukru
Zaczynamy od zagniatania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do misy i zagniatamy w jednolite ciasto. Będzie dość rzadkie przez dodatek mąki owsianej ale nie martwcie się ciasto wyjdzie pyszne ;) Wkładamy je do lodówki.
Rabarbar kroimy w 1 cm paseczki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Teraz czas na kruszonkę. Masło należy rozpuścić i ostudzić. Następnie mieszamy je z cukrem i mąką.
Spód blachy (20x35) do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy ciasto - ja zrobiłam to paluchami. Oczywiście powinno być równiutko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok 10 min.
Podpieczony spód smarujemy dżemem, wykładamy rabarbar (jeżeli puścił dużo soku to go odlewamy - ja nie miałam takiej potrzeby). Na rabarbar palcami kruszymy kruszonkę i wkładamy ciacho do piekarnika. Pieczemy około 30-40 min.
Gotowe można posypać cukrem pudrem ;)