wtorek, 25 kwietnia 2017

Smoothie bananowe z masłem orzechowym




Bardzo syte smoothie. Moje ulubione połączenie masła orzechowego z bananem :) Idealne po treningu, na drugie śniadanie czy podwieczorek. Posmakuje także dzieciakom ;) Przygotowanie zajmuje niewielką chwilkę.


Składniki na dwie porcje:

  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 300ml mleka migdałowego (może być każde inne)


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż się dokładnie wymieszają. Podajemy zaraz po przygotowaniu.


sobota, 22 kwietnia 2017

FIT kulki z mąki kokosowej bez pieczenia



Staram się ostatnio ograniczać słodycze żeby treningi nie poszły na marne, czas wrócić do formy sprzed ciąży ;) Tak jak obiecałam będzie coraz więcej zdrowych słodkości. Inspiracje znalazłam na instagramie :)

Składniki:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego w formie stałej
  • 4 łyżki syropu z agawy (możecie dodać więcej jeżeli chcecie bardziej słodkie pralinki)
  • ok. 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy, powinna powstać mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Z powstałej masy lepimy dowolnej wielkości kulki.
Wkładamy do lodówki aż zrobią się twarde.

Mniaaaaaam! :)



sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek kokosowy z dżemem porzeczkowym




Mazurek na stole wielkanocnym musi być! W tym roku zdecydowaliśmy się na opcję kokosową i moimi ulubionymi pralinkami rafaello ;) Spód dla przełamania słodyczy posmarowałam kwaśnym dżemem porzeczkowym. Dekoracja może być oczywiście inna jaką tylko sobie wymyślicie ;)

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 100g twardego chłodnego masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (może być śmietana)
  • 1 żółtko


Składniki na nadzienie:

  • 150g serka mascarpone
  • 150g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego


Dekoracja:

  • pralinki rafaello
  • migdały

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę. Wkładamy do lodówki na 1h.

Następnie należy ją rozwałkować na grubość 4 cm. Przykładamy do ciasta tortownicę lub talerz o średnicy około 22 cm. Wycinamy okrąg i wydłużamy tak by postało nam jajo ;) z pozostałego ciasta tworzymy boki. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na 30 min.
Przed pieczeniem robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.

Pieczemy około 30 min w 200st C. Ciasto powinno się zarumienić.

Teraz czas na krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy serek, cukier. Na końcu wiórki i mieszamy szpatułką.

Spód ostudzonego ciasta smarujemy dżemem, wykładamy delikatnie krem kokosowy. I dekorujemy. Mazurek śliczny i smaczny gotowy :)