poniedziałek, 31 października 2016

Pizza na cieście francuskim



Taka pizza sprawdzi się doskonale gdy nie macie zbyt wiele czasu na zrobienie obiadu. Będzie także doskonałą przekąską na imprezę lub wizytę niespodziewanych gości. Nie jest to danie mało kaloryczne, ale sycące i raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić ;)

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 150g szynki
  • 125g sera mozzarella (1 kulka)
  • 70g potartego sera cheddar
  • sos BBQ
  • oregano, bazylia


Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy na nią ciasto.
Nakładamy sos BBQ cieniutką warstwę.
Szynkę kroimy w paski lub kostkę, mozzarellę w cieniutkie plasterki.
Sery i szynkę wykładamy na ciasto, posypujemy przyprawami.

Wkładamy do piekarnika 200st C na ok 20 min. Gdyby ser się przypalał na wierzch kładziemy folię.

niedziela, 30 października 2016

Sernik Oreo pieczony



Oreo bez pieczenia już na blogu znajdziecie teraz czas na taki pieczony. Cóż można o nim napisać, spód z ciasteczek oreo, środek z ciasteczkami oreo i wierzch wykończony ciasteczkami oreo ;) Sernik dla maniaków tych właśnie czekoladowych kółeczek. Nie wymaga wielkiej sztuki i jest łatwy w przygotowaniu. Smakuje obłędnie, doskonały do kawusi ;)

Składniki:

Spód:
  • 170g ciastek oreo
  • 40g masła roztopionego

Masa serowa:
  • 900g sera na sernik (użyłam Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 150g połamanych oreo
  • 1 szklanka cukru pudru

Wierzch:
  • 80ml śmietany kremówki 30%
  • 4 ciastka oreo

Ciasteczka na spód rozdrobnić w malakserze na gładki piasek. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka na spód równomiernie i dokładnie dociskając. Włożyć do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do misy i mieszamy za pomocą miksera. Dokładnie, ale krótko by nie napowietrzyć zbytnio sernika.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Następnie zanurzamy w nim połamane ( na połówki lub ćwiartki) ciasteczka  dociskając palcem by się zanurzyły.

Pieczemy w temp 150st C termoobieg , ok. 40-60 min. Sernik powinien być ścięty na środku, wtedy jest gotowy i można go wyjąć. Schładzamy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gdy wystygnie nakładamy na wierzch ubitą śmietanę i dekorujemy połówkami oreo.

Sernik powinien się schodzić jakiś czas w lodówce najlepiej całą noc. Nam czasem się to udaje czasem nie ;)






niedziela, 23 października 2016

Tarta brokułowa na cieście francuskim




Pyszna tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokuła i podpieczonej szynki. Całość wykończona zapieczonym serem. Obiad szybki w przygotowaniu, sycący i nie wymagający zbyt wiele pracy ;)


Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 niewielki brokuł
  • 20 dag ulubionej szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 150g sera cheddar
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • świeży koperek

Szynkę kroimy w paski czy kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Można nie trzeba.
Brokuła gotujemy 5 min w posolonej wodzie.
Spód formy do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy ok 5 min w piekarniku.
Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i dodajemy ser oraz posiekany koperek.

Na podpieczony spód wykładamy brokuły, szynkę i wylewamy masą jajeczną. 
Całość posypujemy serem i zapiekamy 200st C ok.20 min.
Gdy wierzch zacznie się mocno rumienić przykryjcie go folią aluminiową.

My zajadaliśmy z dodatkiem sosu BBQ ;)

Smacznego!


sobota, 22 października 2016

Sałatka z burakami



Buraki - wiadomo bardzo zdrowe, co prawda trzeba długo gotować, ale warto. Wrzucam pomysł na sałatkę w której jest podstawą. Myślę że jest to miła odmiana tradycyjnej "jarzynowej". Niewiele składników, smakowity czerwony kolor ;)

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości buraków
  • 3/4 puszki zielonego groszku odsączonego z zalewy
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku


Buraki myjemy i gotujemy w łupinach. Zachowają barwę i smak. Czas gotowania ok.1,5h.

Ogórki kroimy w kostkę.

Cebulę drobniutko szatkujemy.

Zimne buraki obieramy i kroimy w kostkę ok 5x5mm.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, przyprawiamy i gotowe.



czwartek, 13 października 2016

Ciasto kruche z brzoskwiniami i budyniem



Brzoskwinie to mój ulubiony owoc z dzieciństwa. Jadłam je garściami, nigdy nie było mi mało ;) Teraz też je uwielbiam dlatego dla mnie kruche z brzoskwiniami to pychota. Ciasto dobrze smakuje na ciepło i na zimno! Polecam ;)

Składniki na kruche:

  • 450g mąki
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka+1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)


Nadzienie:
  • 1 i 1/2kg brzoskwiń
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3.
1/3 wkładamy do zamrażalnika.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru waniliowego.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość mleka do 750ml i 2 łyżki cukru waniliowego.

2/3 ciasta wykładamy na blachę, układamy brzoskwinie, wykładamy przestudzony budyń i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Pieczemy: termoobieg 180st C 45-50 min.

* robiąc ciasto drugi raz podpiekałabym spód ok. 10-15 min.




środa, 12 października 2016

Rosyjskie placuszki twarogowe



Placki na bazie twarogu, jajek i mąki. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej, bardzo często serwowane także na Ukrainie i Białorusi. Nazywane syrnikami od syra -sera ;) Są bardzo delikatne i mocno serowe. Dobre na obiad, śniadanie czy podwieczorek. Doskonałe dla dzieciaków :)

Składniki na 4-5 sztuk:

  • kostka białego twarogu (200g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mąka do podsypania
  • olej rzepakowy


  • ulubione dodatki: dżem, cukier puder, kwaśna śmietana, jogurt, owoce


Ser zagniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, mąkę, cynamon i całość mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego na talerz wysypujemy mąkę. Na mąkę nakładamy porcję ciasta, w zależność jak duże chcemy placuszki.

Formujemy delikatnie nadając kształt placuszka. Z jednej i z drugiej strony obtaczając w mące.

Smażmy na małym ogniu, na rozgrzanej patelni z tłuszczem, Z każdej strony, aż placuszki się ładnie zarumienią.