piątek, 30 października 2015

Pluchy wiedźmy - straaaaasznie dobre ciastka :)






U nas w domu nigdy nie obchodziliśmy Halloween i dalej tego nie robimy, ale każda okazja jest dobra na upieczenie takich pyszności ;) Ciasteczka palce wiedźmy są straaaasznie dobre i straaaasznie smakowicie wyglądają ;)

Składniki na ciastka:
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • migdały

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i formujemy palce. Muszą być cieńsze niż te nasze :) ponieważ jeszcze trochę urosną w piekarniku. Na końcu każdego palca układamy migdał. 

Zrobiłam jeszcze nacięcia poniżej migdału i w połowie palca żeby wyglądały jeszcze bardziej autentycznie. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1cm odstępach.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180st C na około 15 min - pieczemy aż się lekko zarumienią.






środa, 28 października 2015

Sałatka z wędzonym łososiem i dipem jogurtowo paprykowym




Wrzucam dzisiaj przepis na lekką sałatkę z wędzonym łososiem :) Dobra na wynos, sprawdzi się na obiad ale także na kolację.

Składniki na 2 porcje:

  • mix sałat 2-3 garście
  • garść roszponki
  • 3 jajka
  • 100g łososia wędzonego
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 1 ogórek zielony


Dip:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • papryka słodka mielona



Jajka gotujemy na twardo i kroimy na cztery.
Pomidora kroimy w kawałki, paprykę w paseczki, ogórka w plasterki.

Na talerzu układamy sałatę, jajka, łososia, pomidora, paprykę oraz ogórka.

Majonez mieszamy z jogurtem i odrobiną papryki do smaku. Dipem polewamy sałatkę i gotowe ;)


piątek, 23 października 2015

Sernik orzechowy z Reese's




Reese's - obłędne czekoladki których najadłam się mnóstwo w trakcie zwiedzania uroczego Londynu ;)
Przywiozłam też spory zapas ze sobą jednak przetrwała ostatnia paczka z której miał powstać sernik i jest! Pyszny orzechowo czekoladowy. Czekoladki można ominąć w przepisie i będzie on równie smaczny. Polecam jednak gdy będziecie na wycieczce w Anglii żeby je skosztować. Oryginalnie produkt jest amerykański ;)

Składniki na spód:

  • 250g ciasteczek użyłam ciemnych "Hitów"
  • 50g masła roztopionego
  • 1 łyżka kakao gorzkiego


Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu na sernik
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła orzechowego


Składniki na wierzch:

  • 150g mlecznej czekolady
  • 70ml śmietanki kremówki
  • 15 mini czekoladek reese's


Ciasteczka rozdrobnić malakserem, wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Wyłożyć równomiernie spód blachy (20x35) pokryty papierem do pieczenia.

Sernik wrzucamy do miski i miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Śmietankę lekko ubijamy by była gęsta (nie sztywna!) i dodajemy do masy. Na końcu masło orzechowe.

Nie mieszamy sernika zbyt długo żeby nie napowietrzyć.

Masę wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 1-1,5h w zależności od piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli dodajemy śmietankę. Gdy masa wystygnie i sernik będzie zimny pokrywamy go polewą. Na wierzch kruszymy czekoladki.






poniedziałek, 19 października 2015

Placuszki z rabarbarem / Pancakes rabarbarowe



Uwielbiane przez nas placuszki pancakes w wersji z rabarbarem. Użyłam do tego przepisu konfitury domowej z rabarbarem którą dostałam od pacjentki ;) Wy możecie dodać mrożonego rabarbaru lub podgrzać 2 łodygi rabarbaru z cukrem aż się lekko rozgotują i stworzą gęstą konsystencję.

Składniki na ok 10 sztuk.
  • 1 i 1/2 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki konfitury rabarbarowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5-6 łyżek oleju

Mąkę, mleko, jajko, olej, cukier wymieszać aż składniki się połączą.

Dodajemy konfiturę i delikatnie mieszamy.

Nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Ja smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Jeżeli patelnia przywiera smażymy je na odrobinie tłuszczu. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem, jogurtem, syropem klonowym, syropem z agawy.


piątek, 16 października 2015

Brownie z marcepanem


Kolejny pomysł na brownie tym razem z marcepanem. To Brownie jest kruche i jak zwykle mocno czekoladowe ;) Dodatek marcepanu z wierzchem polanym odrobiną czekolady. Czego chcieć więcej w taką pogodę? Spróbujcie sami.


Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 110g masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki gorzkiego kakao


Masa marcepanowa:

  • 150g marcepanu ( użyłam takiego z Lidla)
  • ok.30-50 ml śmietanki ( użyłam 18% słodkiej)


Czekoladę i masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.Odejmujemy 3-4 łyżki masy do szklanki.

Przestudzoną masę czekoladową dodajemy do mąki wymieszanej wcześniej z jajkami i kakao.

Całość mieszamy do połączenia składników.

Wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, ok 20-25 min.

Masa marcepanowa.
Marcepan mieszamy z śmietanką i podgrzewamy wolno na małym ogniu aż składniki się połączą.
Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajcie śmietanki. Moja miała konsystencję gęstego kremu (coś jak nutella).

Brownie smarujemy masą marcepanową i polewamy odłożoną wcześniej czekoladą.





poniedziałek, 5 października 2015

Sernikobrownies z miętą


Dużo się dzieje u nas ostatnio i czas pędzi bardzo szybko więc mało czasu na pisanie bloga. Dzisiaj jednak już na zakończenie pracy z laptopem wrzucam przepis na brownies połączone z sernikiem. Mało tego czekolada w duecie z miętą! Bardzo lubimy oboje z Mężem ;)


Składniki na brownies:

  • 120g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego


Składniki na masę serową:

  • 250g serka na sernik  (użyłam philadelphia)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki ekstraktu z mięty
  • 2 garście posiekanych świeżych listków mięty
  • szczypta zielonego barwnika w proszku (można pominąć)


Masło podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści. Zdejmujemy z gazu, wrzucamy do niego połamaną czekoladę. Mieszamy aż powstanie nam gęsty sos czekoladowym.

Do miski wrzucamy jajka, mąkę, kakao, cukier i jogurt całość mieszamy żeby nie było grudek. Można mikserem lub rózgą. Dodajemy sos czekoladowy i mieszamy aż się składniki połączą.

Do kolejnej miski wrzucamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy aż się połączą niebyt długo żeby nie napowietrzyć sernika. Na końcu dodajemy posiekane listki mięty :)

Na balszkę (moja 20x35) wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy ok 3/4 brownies. Następnie wylewamy masę serową i na końcu pozostałą brownies. Patyczkiem lub ostrzem noża tworzymy kleksy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok.30 min.