Ooooo moje kochane krówkowe smaki! Uwielbiam krówki, karmel, kajmak mniam! Zachciało nam się coś słodkiego na szybko no to jest! Na blogu znajdziecie przepis na andruty z masą czekoladową klik
A dziś masa kajmakowa o smaku krówek.
Deser jest pyyyszny i z pewnością każdemu łasuchowi przypadnie do gustu. Mój jeszcze niezbyt zastygł a już połowy nie było!
Składniki:
- jedno opakowanie andrutów ja użyłam okrągłych
- jedna puszka masy kajmakowej o smaku krówki (400g)
- 120g masła
Masło roztapiamy razem z masą kajmakową w garnuszku na małym ogniu.
Odkładamy aż się ostudzi.
Kładziemy na blacie jeden wafel i polewamy masą ( ok. 3 łyżki na jedną warstwę) nakładamy kolejnego andruta i dociskami następnie polewamy i kolejny nakładamy i tak aż skończą się wafle :)
Całość równomiernie przyciskamy czymś ciężkim ( u mnie książka kucharska ;) i czekamy aż wafel się uformuje i będzie się lepiej kroić. U mnie ten proces nie trwa zbyt długo czasem jest w ogóle pomijany :)
wafle wyszly przepyszne!polecam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Jakiego kajmaku użyłaś? Jakiej firmy najlepszy?
OdpowiedzUsuńGostyń :) najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńZrobiłam według przepisu ale nic z tego nie wyszło. Masa zrobiła się grudkowata.
OdpowiedzUsuńMoże masa kajmakowa była nie najświeższa :) Czasem grudki robią się też gdy niedokładnie wymieszamy kajmak z masłem...
UsuńPodobna sytuacja i mnie spotkała. Na pocieszenie jeśli innym się to zdarza. W moim przypadku grudki zniknęły w trakcie rozsmarowywania na waflach i nic nie było czuć jedząc gotowe pischingery ;)
UsuńA ja ta masę zamiast łyżką, to mikserem na najwolniejszych obrotach wymieszałam i grudek nie było 😉
OdpowiedzUsuńa ja nie wim ak bedzie bo jeszcze nie robiłem
OdpowiedzUsuńMoj sposob jest taki: masło, 1 kostke, ucieram na puch, dodaje po łyżce masy kajmakowej i ucieram na średnich obrotach.
OdpowiedzUsuńSmaruję wafle i do lodówki.
Pozdrawiam :)