Składniki na 6 mini tart:
- 375g gotowego ciasta francuskiego (opakowanie XXL -kupiłam w biedronce)
- 300g pieczarek
- 4-5 cebulek dymek + zielona część
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- sos BBQ
- ser grana padano (możecie użyć innego ;)
- sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka czerwona słodka i ostra
Szalotki posiekać drobno w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie wrzucić do nich posiekane pieczarki. Przyprawić i dusić na małym ogniu.
Ciasto rozłożyć i przekroić na 6 prostokątów. Następnie wykładamy foremki ciastem "porządnie" nakładając na brzegi żeby ciasto nie opadło (jak widać na zdjęciu). Widelcem nakłuwamy spód. I wkładamy do piekarnika 210st na 7 min.
Podpieczone tartaletki wyjmujemy. Na "spłaszczony" spód kładziemy łyżkę sosu BBQ nie polecam dodawać więcej bo zmieni to smak. Następnie nakładamy pieczarki, po łyżce kukurydzy i ścieramy na małych oczkach ser.
Tak przygotowane tartaletki wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
Gotowe tartaletki posypujemy zieloną cebulką.