piątek, 26 września 2014

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku z sosem chrzanowym


Plaacki ziemniaczane - uwielbiam, najlepsze z sosem pieczarkowym! Jak byłam mała mam często nam piekła i chwała jej za to ;) Dzisiaj trochę mniej kalorycznie bo placki pieczone w piekarniku więc z minimalną ilością tłuszczu. I dodatkiem będzie sos chrzanowy.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki płaski suszonego majeranku
  • sól i pieprz kolorowy


Sos chrzanowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2-3 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 łyżeczki majonezu


Składniki na sos mieszamy w miseczce i zabieramy się za placki.

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek tez. Warzywa mieszamy w misce z jajkiem i przyprawami dodajemy olej.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki.

Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Pieczemy ok 20-30 min zależnie od piekarnika. Wyjmujemy placki przewracamy na drugą stronę i zapiekamy jeszcze 10 min.

Polewamy sosem i zajadamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz