Plaacki ziemniaczane - uwielbiam, najlepsze z sosem pieczarkowym! Jak byłam mała mam często nam piekła i chwała jej za to ;) Dzisiaj trochę mniej kalorycznie bo placki pieczone w piekarniku więc z minimalną ilością tłuszczu. I dodatkiem będzie sos chrzanowy.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki płaski suszonego majeranku
- sól i pieprz kolorowy
Sos chrzanowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego
- 2 łyżeczki majonezu
Składniki na sos mieszamy w miseczce i zabieramy się za placki.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek tez. Warzywa mieszamy w misce z jajkiem i przyprawami dodajemy olej.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki.
Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Pieczemy ok 20-30 min zależnie od piekarnika. Wyjmujemy placki przewracamy na drugą stronę i zapiekamy jeszcze 10 min.
Polewamy sosem i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz