piątek, 4 lipca 2014

Maślane ciasteczka z lentilkami




To już chyba będzie tradycja że gdy jadę do rodzinnego domu wiozę ze sobą ciasteczka ;) Tym razem będą maślane z kolorowymi drażetkami - aromatyczne i chrupiące. Kolorowe i szybkie w przygotowaniu! Mam nadzieję że będą im smakować.

Dobra propozycja na przyjęcia dla dzieci.

Składniki: ( mi wyszło 30 ciasteczek)
  • 200g miękkiego masła
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • lentilky  (użyłam tych z biedronki i zostało mi jeszcze ok 1/3 opakowania ;)

Do miski wrzucamy masło i ucieramy razem z cukrem przez ok 3 min.
Dodajemy jajko i miksujemy 1 min.
Wsypujemy mąkę i proszek, wlewamy mleko i dokładnie ręcznie mieszamy.

Z ciasta formujemy kulki następnie lekko rozpłaszczamy i układamy lentilki. Ja na każdym ciastku kładłam po 4 drażetki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok 1-2 cm odstępach.

Piekłam 180st C góra-dół przez ok. 20 min.


22 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasteczka, super dla dzieci.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że każdy się skusi! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry przepis własnie go wypróbowałam:)
    pyszne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę zastąpić sodę proszkiem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasteczka!!!smak rewelacja!!!właśnie upiekłam z moim synkiem, tylko nie wiem dlaczego ale zszedł mi kolor z drażetki?może trochę za długo piekłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej to kiepska jakość barwnika na drażetkach.. Ważne że były smaczne ;)

      Usuń
  6. Wyszly bardzo ladne I mielismy super zabawę z synkiem tylko ze trochę za kruche. Mniej masła?

    OdpowiedzUsuń
  7. PĘKAJĄ CUKIERECZKI I WIDAĆ CZEKOLADĘ, DLACZEGO U WAS NIE? kUPIŁAM MMNS-Y

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo pieczone albo za wysoka temperatura (niestety to jest zależne od piekarnika)..

      Usuń
  8. Wyglądają cudownie! Można zrobić z tego przepisu przez pół?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastka wychodzą strasznie kruche, wręcz suche i słodkie. Pomysł fajny ale smak nie ten.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już dwa razy, dziś robię trzeci. Prosty przepis, a ciastka wychodzą rewelacyjne. Nie tylko dzieciaki je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyycha. Można spróbować też z kawałkami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pudełku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super! Pizza wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna !!! Idelna na ciękim cieście. Rodzina zachwycona.Tylko co z tymi cukierkami ?

      Usuń
  14. Wyszły pyszne tylko lentilki wyblakły. Podpowie Pani których konkretnie Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  15. Lentylki najlepsze z Biedronki, z firmy Magnetic Mimi, każde inne pękają lub tracą kolor. Ciasteczka robimy od lat i są rewelacyjne i mega szybko się je robi

    OdpowiedzUsuń
  16. A dlaczego moje drażetki wyblakły? 😥

    OdpowiedzUsuń