sobota, 14 czerwca 2014

Rolada truskawkowa z mascarpone i jogurtem greckim




Mmmmm truskawek nigdy dość. Dzisiaj sobota truskawkowa wrzucam przepis i biorę się za naleśniki z truskawkami! Ale teraz o roladzie - jest genialna. Klasycznie w kremach mamy śmietankę i mascarpone i tak sobie myślę  że to bardzo "ciężkie połączenie" więc eksperymentalnie postanowiłam zamienić śmietankę na jogurt grecki i krem wyszedł super! Myślę że taka zamiana w przypadku kremu do babeczek też się uda ;)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* mąki (połowa z tego do pszenna a druga to skrobia ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis na domową wersję)

*szklanka 200ml

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g jogurtu greckiego (musi być gęsty ja użyłam tego z biedronki)
  • 3 łyżki cukru pudru ( możecie dodać więcej ;)
  • ok. 500g truskawek


Biszkopt:
Jajka starannie oddzielamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując i na końcu żółtka. Odstawiamy mikser i w małych partiach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy już za pomocą drewnianej łyżki.

Blachę (ja użyłam tej dużej która jest w zestawie z piekarnikiem) wykładamy papierem do pieczenia i
wylewamy na nią ciasto.

Pieczemy 180st C góra-dół lub 160st C termoobieg przez ok 20-25 min (zależy od piekarnika czas może się wydłużyć). Wyciągamy i kładziemy na ciasto wilgotną ścierkę. Obracamy i na stronę z papierem także kładziemy wilgotną ścierkę. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne i łatwo się zwinie w roladę :)

Krem:

Serek, jogurt i cukier wrzucamy do miski. I miksujemy aż uzyskamy gładki krem.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kremu całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Krem nakładamy na roladę i zwijamy w roladkę. Całość zawijamy w suchą ściereczkę która nada kształt roladzie i wkładamy do lodówki na ok 1-2h.

5 komentarzy:

  1. OMONOOMN MNIAMIII ;-)


    zapraszam też do siebie w wolnej chwIli:

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem był dość „sztywny” czy były później trudności z krojeniem bo się rozjeżdżał ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy krem się nie zważył gdy mieszała Pani z jogurtem? Czy był wystarczająco sztywny, nie rzadki? Czy zamiast greckiego można użyć jogurt naturalny gesty?

    OdpowiedzUsuń