Mmmmm truskawek nigdy dość. Dzisiaj sobota truskawkowa wrzucam przepis i biorę się za naleśniki z truskawkami! Ale teraz o roladzie - jest genialna. Klasycznie w kremach mamy śmietankę i mascarpone i tak sobie myślę że to bardzo "ciężkie połączenie" więc eksperymentalnie postanowiłam zamienić śmietankę na jogurt grecki i krem wyszedł super! Myślę że taka zamiana w przypadku kremu do babeczek też się uda ;)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki* cukru
- 3/4 szklanki* mąki (połowa z tego do pszenna a druga to skrobia ziemniaczana)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis na domową wersję)
*szklanka 200ml
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 300g jogurtu greckiego (musi być gęsty ja użyłam tego z biedronki)
- 3 łyżki cukru pudru ( możecie dodać więcej ;)
- ok. 500g truskawek
Biszkopt:
Jajka starannie oddzielamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując i na końcu żółtka. Odstawiamy mikser i w małych partiach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy już za pomocą drewnianej łyżki.
Blachę (ja użyłam tej dużej która jest w zestawie z piekarnikiem) wykładamy papierem do pieczenia i
wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy 180st C góra-dół lub 160st C termoobieg przez ok 20-25 min (zależy od piekarnika czas może się wydłużyć). Wyciągamy i kładziemy na ciasto wilgotną ścierkę. Obracamy i na stronę z papierem także kładziemy wilgotną ścierkę. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne i łatwo się zwinie w roladę :)
Krem:
Serek, jogurt i cukier wrzucamy do miski. I miksujemy aż uzyskamy gładki krem.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kremu całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krem nakładamy na roladę i zwijamy w roladkę. Całość zawijamy w suchą ściereczkę która nada kształt roladzie i wkładamy do lodówki na ok 1-2h.
najpyszniejsza !!! :)
OdpowiedzUsuńOMONOOMN MNIAMIII ;-)
OdpowiedzUsuńzapraszam też do siebie w wolnej chwIli:
WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Jedno wielkie wow :)
OdpowiedzUsuńKrem był dość „sztywny” czy były później trudności z krojeniem bo się rozjeżdżał ?
OdpowiedzUsuńCzy krem się nie zważył gdy mieszała Pani z jogurtem? Czy był wystarczająco sztywny, nie rzadki? Czy zamiast greckiego można użyć jogurt naturalny gesty?
OdpowiedzUsuń