sobota, 31 maja 2014

Wafle czy andruty czekoladowe - smaki mojego dzieciństwa! ;)


Na specjalne życzenie M. :) No cóż nie ma się co rozpisywać niebo w gębie. Chyba zawsze będę kojarzyć ten smak z moją Mamą i dzieciństwem.
Pamiętam że Mama bardzo często robiła te andruty i znikały baardzo szybko :)

W tym przepisie dodałam mleko w proszku, ale mama nigdy go nie dodawała i zawsze były obłędne więc jeżeli nie macie go w domu to się nie przejmujcie i tak wafle będą dobre ;)

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (u mnie było 5szt.)
  • 275g masła
  • 5 kopiastych łyżek kakao
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 7-8 łyżek zimnej wody
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku (nie granulowane) - można pominąć
*szklanka 200ml


Masło roztopić wsypać cukier i kakao cały czas gotując dobrze wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki.

Dodać wodę koniecznie zimną i dalej mieszać. Jeżeli masa będzie się oddzielać (ale nie powinna) dodajemy jeszcze odrobinę. gotujemy na bardzo małym ogniu aż masa zgęstnieje. Musi być dość gęsta jeżeli nie dodajemy mleka w proszku potrwa to trochę dłużej ale na pewno zgęstnieje.

Chodzi o to że jeżeli będzie zbyt rzadka będzie się wylewać z wafli i dodatkowo całkowicie ją wchłoną...

Zdjąć z ognia dodać mleko w proszku i wymieszać tak żeby nie było grudek.

Masę wylewamy na wafel, dobrze dociskamy, układamy następny, znów masa i wafel i tak aż się skończą wafle.

Na wafle kładziemy deskę/ ścierkę i coś ciężkiego u mnie książki kucharskie ;) Ciężar musi być rozłożony równomiernie ;) Najlepiej przez całą noc.


środa, 28 maja 2014

Cukiniowe kuleczki faszerowane mięsem i warzywami



Dorwałam ostatnio w sklepie okrągłą cukinię! Mogłabym ją jeść codziennie ;) Farsz można przygotować bardzo szybko i  wykorzystać wiele różnych warzyw. Ja tym razem wybrałam fasolkę szparagową żółtą i kukurydzę. Dodałam marchewkę, pietruszkę i pora. Porcja około 5 cukinii.

Składniki:
  • 5 okrągłych cukinii
  • ok 200g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 2 garści fasolki szparagowej żółtej
  • 1/2 duże marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • ok 5-6cm pora
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/2 kartonika passaty (można użyć więcej)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, przyprawić i usmażyć.

Cukinię ugotować w garnku na tyle dużym żeby woda przykryła całą cukinię. Gdy będzie można wbić w nią widelec oznacza że już jest wystarczająco miękka. Ale to już musicie sami zdecydować jaką lubicie. Moja była lekko twarda.

Fasolkę pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pora w cieniutkie paseczki i ugotować wszystko razem.

Gdy mięso będzie gotowe, zalewamy passatą, wrzucamy odcedzone warzywa, dorzucamy kukurydzę całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Odcinamy górną część cukinii (czapeczkę) i małą łyżeczką ostrożnie (gdy przebijemy ścianki farsz wypłynie)  należy wydrążyć miąższ. Następnie napełniamy cukinię przygotowanym farszem.









wtorek, 27 maja 2014

Mrożona mokka



Propozycja dla kawoszy i nie tylko :) Genialne orzeźwienie w upalne dni! Mieszanka czekolady i kawy jak dla mnie duet idealny ;)

Składniki (na dużą szklankę):
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • mleko
  • kostki lodu (ja dałam 3)
Kawę rozpuszczamy z wodą.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki wrzucamy stopniowo do kawy i mieszamy aż się rozpuści. (można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej).

Do shakera wrzucamy lód, kawę z rozpuszczoną czekoladą i 2/3 szklanki mleka (odmierzamy tej w której będziemy pić kawę) i mocno wstrząsamy. 
Jeżeli nie posiadacie shakera możecie składniki wymieszać w szklance ;)

Wlewamy do szklanki.

Można podawać z bitą śmietaną ;)

poniedziałek, 26 maja 2014

Pizza ale nie pizza ;)


Zostało mi opakowanie ciasta francuskiego i nie wiedziałam co z nim zrobić. Wymyśliłam sobie że zrobię pizzę ale taką całkowicie inną. Zamieniłam więc klasyczne ciasto na francuskie, sos pomidorowy na sos z jajek i śmietany. Dorzuciłam fasolkę szparagową żółtą, brokuła, kurczaka o grillowym aromacie i mozzarellę i powstał pyszny obiad ;)

Składniki:

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g potartej mozzarelli
  • 250g brokuła
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 garści fasolki szparagowej żółtej
  • przyprawa grill klasyczny, bazylia, kolorowy pieprz, sól


Ciasto francuskie zagniatamy w kulkę gdy będzie się bardzo lepić podsypujemy mąką. Następnie należy go rozwałkować nieco więcej niż szerokość formy do tarty. Ciasto powinno być na wysokość ok 1/2 brzegów - opadnie w trakcie pieczenia ale nie zmniejszy swojej objętości dzięki temu masa nie wyleje się poza pizzę. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnia 180st C na ok 25 min.

W tym czasie brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy razem z fasolką al dente.
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą grill i podsmażamy na patelni.

Teraz sos. Jajka ze szczyptą soli ubijamy mikserem jak na kogel mogel. Dodajemy śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypujemy ser i przyprawiamy bazylią, pieprzem i solą do smaku ;) Wrzucamy kurczaka i całość mieszamy.

Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wlewamy na to sos z kurczakiem, następnie odsączone z wody warzywa i wkładamy do piekarnika na jakieś 30 min.

Uwaga jeżeli chodzi o czas pieczenia bo każdy piekarnik jest inny. Gdy wyciągamy ciasto powinno być już zarumienione. A gdy wsadzamy już ze składnikami powinniśmy wyjąć gdy jajko będzie ścięte i sos zgęstnieje ;)


niedziela, 25 maja 2014

Ciasto z truskawkami i cytrynową pianką




Sezon truskawkowy uważam z otwarty! Uwielbiam wszystkie sezonowe owoce ;) Miałam w planie zrobić tartaletki z truskawkami a wyszło ciasto, ale wcale nie żałuje bo jest doskonałe na takie upalne dni. Lekkie z duża ilością galaretki i tryskawek a na koniec pokryte lekko kwaskowatą pianką cytrynową...

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek (farmio)
  • 1 szklanka* maki pszennej
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
*szklanka 250ml

Składniki na warstwę truskawkową:
  • 0,7kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki na piankę cytrynową:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 duży jogurt naturalny
Dodatkowo:
  • listki melisy
  • truskawki

Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia wg opisu na opakowaniu galaretek truskawkowych. Jak będą chłodne wstawiamy do lodówki żeby szybciej zaczęły tężeć.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200ml wody.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Kolejno dorzucamy po 1 żółtku. Na samy końcu dodajemy wymieszane mąki i sodę też w małych porcjach i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy za pomocą łyżki.

Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia  i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170st C (góra-dół) na ok 35 min (sprawdzamy metodą suchego patyczka czy jest już gotowe).

Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie pokrojone w kawałki/plasterki truskawki i zalewamy tężejącą truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.

Pianka cytrynowa:
Bardzo prosta w przygotowaniu. Galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy z jogurtem i wylewamy na ciasto. Uwaga z racji tego że te galaretki były rozpuszczone w mniejszej ilości wody mogły nam szybciej stężeć a żeby powstała jednolita pianka muszą być "lejące" więc się nie załamujcie :) Wystarczy galaretkę  kilka sekund podgrzać dokładnie mieszając aż przejdzie w stan płynny i gdy ostygnie wlewamy do jogurtu ;)

Przed podaniem udekorować listkami świeżej melisy i truskawkami ;)




piątek, 23 maja 2014

Tagliatelle z wędzonym łososiem i koperkiem


Danie robi się bardzo szybko! :) W dodatku z moją ulubioną rybą - łososiem. Tym razem w wersji wędzonej i z dużą ilością koperku.

Składniki:
  • 6 gniazd makaronu tagliatelle (z mąki durum)
  • 250-300 ml słodkiej śmietanki
  • 125g wędzonego łososia
  • koperek
  • świeżo mielona sól

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

Drobno pokrojony koperek wrzucamy razem ze śmietanką na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu aż śmietanka się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dodajemy łososia podzielonego na małe kawałeczki. Łososia można dodać więcej ja kupiłam opakowanie w biedronce i właśnie po tyle był pakowany ;)

Makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Rozkładamy na talerze.


wtorek, 20 maja 2014

Szparagi owijane kurczakiem


Szparagów ciąg dalszy :) Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na ich wykorzystanie to bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ok. 20 zielonych szparagów
  • przyprawy: do kurczaka, papryka słodka, czosnek garanulowany, tymianek, oregano


Dodatkowo:

  • młode ziemniaki
  • koperek
  • wykałaczki

Szparagi gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde.

Kurczaka kroimy wzdłuż na ok 1-1,5 cm paski (mi wyszło pięć). Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy.

Ugotowane szparagi polewamy zimną woda (żeby były chłodne wtedy będzie nam łatwiej owijać je w kurczaka).

Bierzemy 4-5 szparagów zawijamy je plastrem przyprawionego kurczaka i łączymy wykałaczką tak żeby się nie rozleciały podczas pieczenia. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony aż kurczak się upiecze.

Można podawać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem ;)

piątek, 16 maja 2014

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i rodzynkami





Weekend już coraz bliżej i wyjazd do rodzinki już tuż tuż.. Postanowiłam upiec dla domowników ciasteczka! Pyszne z mąki pełnoziarnistej z dużą ilością gorzkiej czekolady i rodzynek. Bardzo ładnie wyrosły i genialnie smakują!

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej
  • 200g miękkiego masła (kostka)
  • 2 jajka (FARMIO - od szczęśliwych kur :D) 
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 gorzka czekolada (użyłam 60%)
*szklanka 250ml


Masło utrzeć z cukrem (dodajemy stopniowo) na końcu wbijamy jajka i ucieramy ok 2-3 min.

Mąkę mieszamy z sodą  dodajemy do masy i dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą ręki ;)

Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i rodzynki - mieszamy.

Z masy formujemy kulki, które trzeba lekko "rozpłaszczyć". Układamy w odstępach ok 1 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 180-190st C (góra-dół) ok 20 min (zależy od piekarnika ja piekłam 25 min). Najlepiej piec na środkowej wysokości przez 10 min i potem przełożyć wyżej (mi się wtedy nie przypalają).



środa, 14 maja 2014

Kurczak z curry i soczewicą


Pomysł od koleżanki ;) Lekko zmodyfikowany. Aromatyczne, ostre orientalne smaki połączone z zdrową soczewicą i kurczakiem. Bardzo polecam ;)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka (kopiasta) czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • ok. 3 łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: ok 3/4 łyżeczki imbiru, czosnek granulowany, świeżo mielona sól, szczypta cynamonu
  • olej/oliwa do smażenia kurczaka


Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, przyprawiamy sosem sojowym ja dałam 3 łyżeczki, ale możecie dodać więcej jeżeli kurczak będzie "bez smaku".

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Gdy kurczak będzie gotowy wlewamy na patelnię pomidory razem z zalewą, pastę curry (jeżeli ktoś lubi "na ostro" :p można dodać więcej) dodajemy gotową soczewice i przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Mieszamy i chwilę dusimy.

My jedliśmy kurczaka z ryżem basmanti ;)


poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta ze szparagami, papryką i pomidorkami truskawkowymi



Sezon na szparagi w pełni u nas weekend ze szparagami. Zaczynamy od tarty ;) W planach jeszcze roladki drobiowe ze szparagami i zupa krem ze szparagów.

Tarta jest bardzo smaczna i sycąca. Połączyłam szparagi, pomidory i paprykę wszyło smakowicie i jeszcze na kolację z znajomymi zostało ;)

Składniki na tartę:
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki śmietany (użyłam 12%)
Nadzienie:
  • 250g śmietany (12%)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150g mozzarelli potartej
  • sół, pieprz, zioła prowansalskie
  • 250g szparagów zielonych
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 papryki
Składniki na tartę wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy.
Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem żeby nie powstały "buły".
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 20min.

Śmietanę, mąkę, jajka mieszamy w misce aż się dokładnie połączą. Następnie dodajemy mozzarellę i przyprawiamy.
Szparagi gotujemy żeby były lekko twarde bo będą jeszcze miały swój czas w piekarniku ;)
Pomidorki kroimy na pół.
Paprykę kroimy w cienkie paski.

Sos wlewamy na tartę i dowolnie układamy szparagi, pomidorki i paprykę.
Wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180st) następnie należy wyłączyć piekarnik i trzymać ją jeszcze 10 min. Ja musiałam tartę piec ok 40 min bo sos nie chciał się ściąć.




Deser bananowo kawowy :)



Kawę uwielbiam a w połączeniu z bananem = duet idealny :) Dziś pomysł na deser w szklance.

Składniki:
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty (może być grecki)
  • 1 duży banan
  • 1 i 1/2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ja użyłam creme)
  • 1 łyżeczka cukru
  • crunchy lub musli

Banana gnieciemy widelcem, ale nie aż tak aby powstał nam mus.
Jogurt mieszamy z cukrem i 1 łyżeczką kawy.
Układamy warstwy:
  • jogurt
  • banany
  • jogurt
  • banany
  • crunchy
  • 1/2 łyżeczki kawy

niedziela, 11 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką




Jak już mówiłam rabarbar króluje! I końca nie widać ;) Dzisiaj bardzo smacznie polecam ciasto kruche z duuużą ilością rabarbaru malinową pianką i kruszonką. Ciasto bardzo wyrosło jest puszyste lekko kwaskowate idealne do niedzielnej kawki ;) No i banalne w przygotowaniu ;)

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki* mąki
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam trochę więcej niż 1/2)
  • 250g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam sody)

Pianka:
  • 6 białek
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel (użyłam malinowy)

Dodatkowo:
  • 800g rabarbaru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
*szklanka 250ml

Wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść. Włożyć do lodówki na 40min.
Rabarbar pokroić na plasterki 1-2cm i wymierzać z cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej miksować. Na końcu dodać kisiel i chwilkę miksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tarta/mąką.
3/4 ciasta równomiernie rozwałkować i wyłożyć nim blachę.

Na ciasto nakładamy rabarbar następnie piankę i 1/4 ciasta, które ścieramy na tarce na grubych oczkach nad ciastem.

Wkładamy do piekarnika 180st C. Ja piekłam przez 60min ale to zależy od piekarnika ;)


piątek, 9 maja 2014

Naleśniki z bananami i domową czekoladą ;)



Mój debiut naleśnikowy! Odkryłam ten przepis chyba jak miałam 15 lat! Idealny duet banana i czekolady :) Ulubione danie M. Zaznaczam, że z dodatkiem zwykłej czekolady nie smakują tak wyśmienicie jak z czekolada mojej mamy :D BananoweLove!!!

Naleśniki zawsze robię na oko. Pierwszy raz postanowiłam "zbadać" ich proporcje ;)


Składniki:
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • 350g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju + 1 do smażenia
Dodatkowo:

Wszystkie składniki mieszamy w misce i smażmy naleśniki. Ja lubię cieniutkie takie które nie ociekają tłuszczem. Dlatego ciasto z podanego przepisu powinno być raczej rzadkie.

Pierwszego naleśnika smażę na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Pozostałe już bez tłuszczu.
Mam patelnię specjalną do naleśników jest cieniutka i ciasto nigdy nie przywiera.

Banana kroimy w plasterki, układamy na jednym brzegu i zwijamy rulonik. 
Polewamy czekoladą domową klik lub rozpuszczoną w gorącej kąpieli czekoladą itp.


Domowa polewa czekoladowa / sos czekoladowy



To taka tradycja u mnie w domu. Moja mam nigdy nie kupowała polewy czekoladowej do ciasta zawsze robiła ją sama :) Jest genialna i bardzo uniwersalna można nią polewać ciasto, ciasteczka, babeczki, muffiny, lody czy naleśniki!

Kilka uwag:

  1. Czekoladę należy gotować na malutkim ogniu aż odpowiednio zgęstnieje.
  2. Jeżeli polewamy nią ciasto to czekamy aż się całkowicie schłodzi, bo inaczej wsiąknie w ciasto..
  3. Jeżeli po dodaniu wody tłuszcz dalej będzie się oddzielać trzeba dodawać jej więcej.
  4. Mój mąż lubi gorzką czekoladę dlatego w przepisie jest aż 6 łyżek kakao, dodając stopniowo możecie zmniejszyć ilość.
  5. Ważne aby woda była zimna.


Składniki:

  • 100g masła
  • 3/4 szklanki (250ml) cukru
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 6 łyżek zimnej wody


Masło roztopić rondelku razem z cukrem.
Dodajemy kakao i mieszamy by nie było grudek - można użyć do tego trzepaczki.
Dodajemy wodę, mieszamy i pozwalamy aby czekolada połączyła się z wodą chwilkę gotując. Jak już wyżej pisałam jeżeli tłuszcz będzie się oddzielał po dodaniu 6 łyżek, dodajemy po kolejne.
Masę gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.



czwartek, 8 maja 2014

Muffiny rabarbarowe


Jak już wspomniałam królem tego tygodnia jest rabarbar tak więc po deserku czas na muffiny rabarbarowe. Myślałam że będą bardzo kwaśne a okazały się tylko lekko kwaskowate! Smak miło mnie zaskoczył ;) I na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Babeczki na bazie jogurtu naturalnego, baardzo puszyste i lekkie ;)

Składniki na 20szt.:


  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru ( użyłam brązowego)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 50ml mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g rabarbaru (ok 2 łodygi)


*szklanka 250ml

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w paseczki ok 0,5-1cm.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, aż się połączą. Można użyć miksera mi wystarczyła zwykła drewniana łyżka.

Gdy masa będzie jednolita dodajemy kawałki rabarbaru i mieszamy.

Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości silikonowych foremek/ papilotek.

Pieczemy 195st C ok. 20-30 min ( należy kontrolować babeczki bo czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika).

Zimne muffiny można posypać cukrem pudrem i ozdobić listeczkami mięty/melisy.


Deser warstwowy malinowo kokosowy


Mam ostatnio jakąś fazę na deserki w szklankach więc mam nadzieję że wam się jeszcze nie znudziło :)
Dorwałam ostatnio w Lidlu krem mleczny z wiórkami kokosowymi, który smakuje dokładnie tak jak moje ukochane rafaello. W połączeniu z malinkami, jogurtem oraz muesli idealne ;)

Składniki na dwie duże szklanki:

  • 200g malin
  • 1 duży jogurt grecki
  • krem mleczny z wiórkami kokosa "rafaello" (lidl delux)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • musli
Jogurt mieszamy z wiórkami i miodem.
Układamy warstwy wg uznania. Moje deserki wyglądały tak:
  • jogurt grecki
  • musli
  • maliny
  • jogurt
  • krem 'rafaello"
  • musli 
  • jogurt 
  • krem rafaello
  • maliny

Makaron tagliatelle z cukinią i łososiem


W tym tygodniu w mojej kuchni króluje cukinia i rabarbar :) Nie mogę się jeszcze zebrać po majówce w Wenecji więc szukam pomysłów na szybkie dania.. I oczywiście makaronowe, gdyż wracając nasza walizka była wypełniona makaronami! :D Postanowiłam tym razem połączyć cukinię i łososia i wyszło idealnie :D Smacznie polecam Tagliatelle z łososiem i cukinią!

Składniki:

  • 6-7 koszyczków tagliatelle
  • 1/2 cukinii
  • 200-250g śmietany 12% (ok 3/4 dużego opakowania)
  • 200g filetu z łososia (bez skóry)
  • sól, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb
  • olej rzepakowy (ok 2-3 łyżki)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Za pomocą obieraczki do warzyw (można też użyć noża ale paski nie będą już tak cienkie) tniemy cukinię na paseczki.

Łososia kroimy w kostkę (ok .1,5cm) przyprawiamy i podsmażamy na patelni.

Cukinię można gotować w wodzie przez ok 2 min. Ja jej nie gotowałam wolę jak jest trochę twarda niż bardzo miękka.

Łososia zalewamy śmietaną, przyprawiamy do smaku ziołami i solą, dodajemy cukinię i mieszamy z makaronem.

wtorek, 6 maja 2014

Deser rabarbarowy




Sezon rabarbarowy w pełni! Dzisiaj na szybko polecam mus rabarbarowy z jogurtem greckim ja użyłam jogurt grecki light Bakoma i okazał się bardzo delikatny i słodki więc nie dodałam wcale cukru. 
Jestem baardzo pozytywnie zaskoczona smakiem nie spodziewałam się że to będzie aż takie dobre ;) Musicie koniecznie wypróbować!
Poniżej podaję dwie wersje zrobienia musu. Robiąc wg pierwszej uzyskacie bardzo pyszny kompocik rabarbarowy :)

Składniki na 1 porcję:
  • 1 i 1/2 laski rabarbaru
  • 200ml jogurtu greckiego ( u mnie bakoma light)
  • cukier brązowy (może być cukier biały, miód, syrop z agawy, słodzik)
  • crunchy orzechowo kokosowe 

Wersja I ( ja z takiej skorzystałam)
Rabarbar kroimy na kawałki ok 1c m. 
Zalewamy ok 1/2 litra wody, słodzimy wg uznania i gotujemy aż rabarbar będzie bardzo bardzo miękki. Odcedzamy dokładnie powstały kompot. 
Rabarbar gnieciemy dokładnie za pomocą łyżki aż powstanie mus. Jeżeli będzie zbyt rzadki można przetrzeć przez sitko.
Wersja II
Rabarbar kroimy na kawałki 1cm. Zalewamy wodą tak aby przykryła rabarbar. Słodzimy wg uznania. Gotujemy aż rabarbar będzie bardzo miękki i woda odparuje. Mieszamy od czasu do czasu żeby uzyskać konsystencję musu.

Gdy mus z rabarbaru będzie już zimny układamy w warstwy:
jogurt, mus, jogurt, mus, 1 łyżka jogurtu, odrobina crunchy