wtorek, 29 kwietnia 2014

Szparagi zawijane szynką parmeńską z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce


Polecam bardzo, bardzo taki mix obiadowy ;) Sos najlepiej zrobić na samym końcu gdyż wg mnie najlepiej smakuje na ciepło.


Składniki:
  • 9 plasterków szynki parmeńskiej
  • 27 szparagów zielonych (ok 500g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego

Składniki na sos holenderski:
  • 4 żółtka
  • 100g masła
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub soku z cytryny)
  • sól i pieprz

Szparagi ugotować w posolonej wodzie, aż będą miękkie ( ja lubię al dente)
Następnie zawijamy je w szynkę - jeden plasterek na 3 szparagi i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) aż szynka się zarumieni.

Przepis na jajko w koszulce klik

Sos holenderski:
Masło należy roztopić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy pod koniec 2 łyżki wina/cytryny.
Cały czas miksując dodajemy rozpuszczone masło.
Doprawiamy do smaku.

Żółtka można także ubić na parze. Jednak sprawdziłam i nie jest to konieczne.


poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pijany tort z kremem bananowo-limonkowym


Wczoraj minęło 24 lata jak żyje i około 12 jak gotuje ;) Nie umiałam się zdecydować jaki tort zrobić miał być truskawkowy, malinowy, borówkowy, kawowy a wyszedł bananowo limonkowy. I bardzo dobrze bo był obłędny :) Słodki i zarazem kwaskowaty. Blaty nasączyłam domowa cytrynówką! Super połączenie i w miarę szybki w przygotowaniu ;)

Zerwałam też z tradycyjnym w moim domu przepisem na biszkopta i tym razem posłużyłam się przepisem Kingi Paruzel

Składniki na ciasto (tortownica 26cm):

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki (tortowa)
  • 1 szklanka cukru (użyłam brązowy i tylko 3/4 szklanki)
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam)
  • odjęłam jedną łyżkę mąki pszennej i dodałam jedną łyżkę kakao gorzkiego


Składniki na krem:

  • 1 i 1/2 opakowanie serka mascarpone (375g)
  • 330ml śmietanki 30%
  • 1 duży banan
  • 1 limonka (sok+skórka)
  • 1 opakowanie czekoladowych kropelek
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 50ml domowej cytrynówki (można pominąć)
  • 1/2 banana
  • ziarenka kawy polane czekoladą
  • posypka czekoladowa


Przygotowanie ciasta:

  1. Białka oddzielić od żółtek. 
  2. Białka ubijamy na sztywną białą pianę, stopniowo dodajemy cukier.
  3. Następnie po jednym żółtku.
  4. Ja teraz odstawiłam mikser i mieszając z pomocą drewnianej łyżki stopniowo dodawałam wcześniej połączone mąki i proszek do pieczenia.
  5. Ciasto wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (polecam jednak wysmarować ją margaryną i wysypać mąką bo używając papieru ciasto mi się trochę pokruszyło co widać na zdjęciach poniżej..)
  6. Pieczemy 170st C ok 40-50 min ( ja piekłam 60 min) sprawdzając metodą suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto należy przekroić tak aby powstały 3 blaty.
Przygotowanie kremu:
  1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i stopniowo po jednej łyżce dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek.
  2. Dodajemy po łyżce cukru i ciągle miksujemy.
  3. Teraz odkładamy ok. 1/3 kremu - będziemy nim dekorować tort.
  4. Do reszty wrzucamy rozgniecionego widelcem banana. Skórkę startą z limonki i wyciśnięty sok. Całość chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy kropelki i mieszamy łyżką.

Składanie tortu:
  • Cytrynówką skrapiamy każdy blat ciasta.
  • Przygotowany krem dzielimy na pół.
  • Kładziemy na paterę pierwszy blat ciasta, 1/2 masy, kolejny blat, 1/2 masy i trzeci blat.
  • Smarujemy ciasto odłożoną porcją białego kremu.
  • Dekorujemy ziarenkami, plasterkami banana i posypką czekoladową.












Szybki kurczak w sosie prowansalskim


Gdy trzeba zrobić mega szybko obiad ten kurczak jest idealny - mało składników, prosty przepis, smaczne danie :) Jak dla mnie składniki na dwie porcje.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (200g)
  • 200g ryżu basmanti (może być inny)
  • 330g śmietany 12% (jedno duże opakowanie)
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy


Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy i  podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy będzie miękki dodajemy ok 1/2 opakowania ziół i zalewamy śmietaną. Gotujemy chwilkę.

Ryż gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

sobota, 26 kwietnia 2014

Idealne jajko w koszulce



U mnie w kuchni było dziś dodatkiem do szparagów. Jajko w koszulce podane na toście z dodatkiem sosu holenderskiego będzie idealnym śniadaniem w stylu francuskim :) Jest banalne w przygotowaniu a bardzo ładnie się prezentuje. Ta forma z wylewający się żółtkiem jest zdecydowanie moim faworytem!


Do przygotowania będzie nam potrzebne:
  • 1 litr wody = 1 łyżka octu winnego 
  • jajka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
grzanka ( u mnie z chleba orkiszowego)
sos holenderski

Wodę z octem gotujemy.
Jajko delikatnie rozbijamy do miseczki.
Gdy woda zacznie się gotować za pomocą łyżki tworzymy wir na środku i delikatnie wlewamy jajko.
Gotujemy 2 min.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:
  1. Wody nie solimy!
  2. Garnek na gotowania powinien być min. do połowy zapełniony wodą (wtedy dodajemy odp ilość octu). Jeżeli będzie jej za mało jajko może się przykleić do dna.
  3. Naraz wbijamy tylko jedno jajko.
Gdyby coś było niezrozumiałe polecam filmik Pascala ;)

piątek, 25 kwietnia 2014

Pancakes z mascarpone i malinami


Tym razem postanowiłam coś namieszać ;) Pancakes wyszły bardzo puszyste i kremowe dzięki mascarpone. Około 15 dosyć sporych szt. Nie ma w przepisie zbyt dużo cukru gdyż dodatki z którymi będą podane są słodkie. Dzisiaj będą maliny, syrop klonowy i jogurt. Smacznego!

Składniki:

  • 125g mascarpone
  • ok.1 i 3/4 szklanki* mąki
  • ok. 200ml mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 
  • świeżo starta laska cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (+1 do smażenia pierwszej porcji)
*szklanka 250ml

Dodatkowo:
  • dżem malinowy niskosłodzony
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy


Najpierw w misce za pomocą trzepaczki mieszamy mascarpone z mlekiem. Tak żeby powstała jednolita masa bez grudek. Dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Ilość mąki/ mleka można zmodyfikować. Ciasto powinno być dosyć gęste.

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Tylko pierwszą porcję z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli będą przywierać do patelni to trzeba użyć tłuszczu do każdej porcji. Jeśli macie teflonową patelnię nie powinno być problemu ;)

Pieczemy z każdej strony aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


środa, 23 kwietnia 2014

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym


Dzisiaj słonecznie polecam makaron z pulpecikami z indyka. Doskonałe połączenie mięsa mielonego z indyka z pietruszką i pieczarkami. Malutkie pulpeciki doskonale komponują się z spaghettii sosem pomidorowym.

Składniki:

  • ok. 150-200g makaronu spaghetti

pulpety (ok. 15 małych):

  • 250g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółto jajka
  • 5-6 dużych pieczarek (+olej, sól, pieprz, papryka czerwona słodka do podsmażenia)
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki bułki tartej ( można dodać więcej jeśli pulpety nie będą się dobrze lepiły)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku 
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • sól i pieprz oraz bazylia
  • 50ml passaty (mi akurat została w lodówce więc dorzuciłam:)

Pieczarki kroimy w drobne plasterki i podsmażamy z przyprawami. Pietruszkę siekamy bardzo drobno (ok 2 łyżki odkładamy do sosu). Wszystkie składniki na pulpety mieszamy razem w misce. Jeżeli pulpeciki nie będą chciały się lepić należy dodać bułki tartej. Następnie formujemy pulpety (moje były z ok. 1 łyżki mięsa) i podsmażamy aż się zarumienią z obu stron.Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Z patelni wylewamy tłuszcz i wrzucamy na nią pomidory z zalewą, odłożoną pietruszkę i passatę. Chwilę gotujemy i wrzucamy pulpety.

Makaron gotujemy (al dente) wg przepisu na opakowaniu.




wtorek, 22 kwietnia 2014

Szybki deser z granolą z granatem


Po wielkanocnym obżarstwie czas się trochę odchudzić tym bardziej, że lato tuż tuż :) Dzisiaj pomysł na szybkie śniadanie czy deser. Idealne połączenie jogurtu naturalnego z granolą i granatem.

'Składniki na 1 porcję:
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 25g granoli z granatem (1/2 z małej saszetki)
  • 1/2 banana

Układamy warstwowo: jogurt, granola, banan w plasterkach.

Niezwykła babka marchewkowo-bananowa


Po klasycznym mazurku kajmakowym czas na jakieś nowości wielkanocne! W tym roku nie będzie klasycznej babki zastąpi ją rewelacyjna babka marchewkowo-bananowa z dodatkiem kokosu :) Przepis wrzucam już po wielkanocy gdyż ciasto jest idealne do sobotniej/niedzielnej kawki ;)

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 125g cukru brązowego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 zgniecionego widelcem banana
  • 1 marchewka starta na "małych oczkach"
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (mogą być inne orzechy)
  • 1 łyżka rodzynek (ja nie przepadam, ale można dodać więcej ;)
Dekoracja:
  • 1 tabliczka czekolady (u mnie gorzka 70%)
  • 2 łyżeczki masła
  • wiórki kokosowe

Jajka ubijamy z cukrem i olejem.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem

Suche składniki stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy już łyżką.
Kolejno dodajemy rozgniecione banany, startą marchewkę, bakalie.

Wlewamy masę do formy z kominem (można użyć keksowej) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką/bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok. 1h (sprawdzamy metodą patyczka).

Gdy babka ostygnie polewamy czekoladą (rozpuszczona w gorącej kąpieli z 2 łyżeczkami masła) i dekorujemy wiórkami. Przed polaniem czekolada powinna być chłodna.



Mazurek kajmakowy


Dzisiaj przepis na mazurek kajmakowy - słodki i klasyczny idealny na wielkanocny stół i nie tylko ;) Kocham kajmak i mogłabym jeść łyżkami, hehe...

Kruchy spód:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
Masa:
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g masy kajmakowej krówkowej (Z Gostynia najlepsza!)
  • dekoracja:  płatki migdałowe i czekoladowe jajeczka


Z podanych składników na kruchy spód ugnieść ciasto - musi być jednolite.
Wkładamy go do lodówki na ok 1h.

Ciasto rozwałkować i przyciąć do wymiarów formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Z resztek uformować wężyk nałożyć na ciasto i docisnąć do ciasta widelcem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok 25 min. Poczekać aż ostygnie i nałożyć dżem a następnie delikatnie masę kajmakową.

Łatwiej będzie ją nałożyć gdy ją trochę podgrzejemy - będzie bardziej płynna.

Dekorujemy ciasto ;) (Płatki migdałowe podprażyłam wcześniej na patelni :)




wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocna babka cytrynowa



Pyszna cytrynowa babka. Nie jest sucha tylko bardzo wilgotna a moim zdaniem takie są najlepsze. Cytryna jest bardzo wyczuwalna dzięki dużej ilości soku bo aż z dwóch cytryn. Dodatkowo dodałam 2 łyżki skórki startej z cytryny. Wersja z cukrem pudrem jest idealna bo ciasto nie jest wtedy przesłodzone.

Składniki:
  • 350g maki tortowej
  • 250g cukru
  • 250g margaryny ( musi być bardzo miękka)
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Ciągle miksując dodajemy po 1 jajku ( po każdym miksujemy ok 1 min.) w tym czasie także stopniowo dodajemy sok z cytryn. Uwaga musicie to robić w baardzo małych ilościach żeby masa się nie zważyła.

Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy już za pomocą łyżki.
Przekładamy do formy na babkę 22 cm wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą/mąką.

Pieczemy w piekarniku 180st c przez ok 50 min ( sprawdzamy metodą patyczka) moja babka piekła się ok 70 min dopiero wtedy była upieczona.

Gdy babka będzie całkowicie ziemna posypujemy cukrem pudrem.






Przepis (trochę go zmodyfikowałam) pochodzi z strony domowe-wypieki.

Sajgonki, spring rollsy czyli azjatycko!



Już od dawna zakupiony papier ryżowy czas w końcu wykorzystać :) Popularne w kuchni azjatyckiej sajgonki gościły na sobotnim stole. Nie były aż tak czasochłonne w przygotowaniu jak myślałam :) Wyszły bardzo smaczne i sycące jednak nie przebijają w smaku sushi które jak dla mnie jest królem azjatyckiej kuchni.

Moje azjatyckie naleśniczki miały mięsny farsz połączony z kapustą, marchewką i grzybami mun oraz makaronem ryżowym.
Wykorzystałam do przygotowania zwykłą białą kapustę więc chwilę ją gotowałam żeby była miękka można jednak użyć kapusty pekińskiej, której nie trzeba gotować.

Składniki na około 16-20 szt.:

  • 2 opakowania dużego ( łatwiej będzie się zwijało niż sajgonki z małego papieru) papieru ryżowego
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 30g makaronu ryżowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 cebuli
  • ok 6 listków kapusty pekińskiej (ja użyłam białej kapusty ok 1/4 z połówki bardzo małej główki)
  • 6 grzybów mun (można więcej)
  • sos sojowy
  • przyprawy do mięsa: sól,pieprz, czosnek, przyprawa do mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia


Mięso mielone przyprawić i podsmażyć na patelni z przyprawami i drobno posiekaną cebulą.

Marchewkę zetrzeć na tarce (duże oczka) lub pokroić w drobną kostkę. Jeżeli wybieramy oczka wrzucamy do mięsa mielonego ja pokroiłam w kostkę i ugotowałam osobno potem w tej samej wodzie ok 5 min gotowałam drobno posiekaną kapustę ( trzeba sprawdzić czy jest miękka jak tak zdejmujemy z gazu). Jeżeli używacie kapusty pekińskiej to wystarczy ją tylko posiekać w drobne paski.

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (zwykle zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok 5 min).

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na ok 10 min. Odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy sosem sojowym. Tylko ostrożnie bo jest bardzo słony ;)

Każdy papier ryżowy maczamy na ok 2 sekundy w gorącej wodzie (nie dłużej bo będzie się rwać) wyciągamy i nakładamy ok 1 łyżkę farszu i zawijamy. Najpierw boki a potem jak naleśniki :) Trzeba to zrobić starannie i dość "ciasno" żeby podczas smażenia się nie rozleciały.

Dopiero gdy wszystkie sajgonki będą gotowe smażymy na patelni z dużą ilością tłuszczu z każdej strony aż się przypieką ;) Ułożyć na papierowym ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dodatkiem u mnie był po prostu sos sojowy i surówka colesław, ale można podawać z sosem do sajgonek słodko-pikantnym chilli.







poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Korzenne kruche ciasteczka wielkanocne



Kolejna propozycja na wielkanocny stół. Kruche ciasteczka korzenne wspaniale się prezentują są chrupiące i maślane :) Więc ucieszą nie tylko oko ale także kubki smakowe ;)
Nie muszą leżakować są idealne do jedzenia zaraz po upieczeniu. Z przepisu wyszło mi około 40 sztuk.

Niestety lukier zawsze robię na oko i teraz zanim pomyślałam że trzeba będzie wrzucić tutaj proporcje już był gotowy. Jednak nie jest to zbyt trudne po prostu mieszamy wodę/sok z cytryny/ białko z cukrem. Ja zużyłam ok 1/2kg cukru pudru i trochę wody. Ale można wykorzystać te wskazówki klik lub klik. Lukier mieszałam z barwnikami w proszku, które zamawiałam na allegro ale w sklepie można zakupić barwniki w żelu Dr Oetkera.


Składniki:

  • 300g mąki tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 120g cukru (u mnie brązowy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka świeżego cynamonu (potartej laski)


Dekoracja:

  • lukier
  • kuleczki, motylki cukrowe, pisaki, barwniki


Wszystkie składniki wrzucamy do miski, masło kroimy w kostkę i także dodajemy. Całość dokładnie zagniatamy ręką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Wyrobione ciasto wkładamy na 40 min do lodówki. Musi być dobrze schłodzone żeby się dobrze rozwałkowało.

Następnie dzielimy na dwie części i każdą należy rozwałkować na grubość ok 1cm. Ja tutaj zużyłam sporo mąki do podsypywania ciasta, bo na początku ciągle mi się przyklejało do blatu i wałka. Więc nasypałam mąkę na blat,, ciasto i wałek też nią dobrze wysmarowałam wtedy bez problemu się rozwałkowało.

Następnie wycinamy kształty.

Rozkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st C (termoobieg) albo 170st C (góra-dół) na 12-15 min  ( ale warto kontrolować czas pieczenia - gdy ciasteczka się zarumienią wyjmujemy).

Gdy ciasteczka były zimne zaczynałam zabawę z dekorowaniem ;)




Łosoś w sosie śmietanowo ziołowym


Uwielbiam łososia! Tą rybę można jeść codziennie :) Gdy muszę zrobić na szybko obiad ta forma jest idealna. Mało skomplikowane danie wystarczy łosoś, śmietana i trochę ziół u mnie prowansalska mieszanka i koperek. Tutaj jest podana ilość na około 4 porcje ;)

Składniki:

  • ok. 500g filetu z łososia
  • 600-700g makaronu penne
  • 330ml śmietany 12% (1 duże opakowanie)
  • świeży koperek 
  • zioła prowansalskie (suszone-przyprawa)
  • sól, pieprz 


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente)

Łososia kroimy w dużą kostkę (jeżeli będzie zbyt drobna to podczas smażenia zrobi się papka). Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i smażymy na odrobinie oleju aż będzie miękki (wystarczy jakieś 7-10 min).

Jak będzie gotowy wlewamy śmietanę i posiekany koperek. Wystarczy że śmietana się podgrzeje (nie trzeba czekać aż się będzie gotować).




niedziela, 13 kwietnia 2014

Jajka faszerowane awokado


Doskonały przepis na wielkanocny stół! ;) Jajka faszerowane avocado do doskonały sposób na urozmaicenie wielkanocnego króla czyli jajka :) Łatwe do przyrządzenia więc koniecznie musicie spróbować!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 avocado
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu ( można wymieszać z jogurtem naturalnym będzie bardziej fit)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne kiełki (u mnie rzodkiewki)


Jaja ugotować na twardo, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć za pomocą małej łyżeczki żółtko (które dodamy do farszu).

Avocado przekroić na pół, pozbyć się pestki, obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek i szczypiorek drobno posiekać.

Do miski wrzucamy żółtko, avocado, czosnek, szczypiorek sok z limonki, majonez/jogurt (możecie dodać mniej lub więcej majonezu) dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Nakładamy na jajka.

U mnie podane z kiełkami rzodkiewki i świeża bagietką ;)



czwartek, 10 kwietnia 2014

Mus czekoladowy



Baaardzo słodki, delikatny, puszysty deserek ;) Można podać z owocami lub orzechami. Ja oczywiście wykorzystałam kawę a właściwie palone ziarna kawy oblane gorzką czekoladą.

Można wykorzystać dowolną czekoladę ja pomieszałam gorzką z białą.

Składniki na 3 porcje:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki cukru (ja następnym razem pominę)
  • 2 białka z jajek
  • 200ml śmietanki 30%


Czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.

Śmietankę także ubijamy na sztywną masę.

Gdy czekolada wystygnie powoli wlewamy ją do ubitej śmietanki mieszając najlepiej trzepaczką. Jak już się dokładnie połączą dodajemy łyżka po łyżce pianę białkową cały czas delikatnie mieszając.

Deser rozłożyć do  szklanek/pucharków i dobrze schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


środa, 9 kwietnia 2014

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem pod pierzynką

Tak mnie po ostatnich konsultacjach kulinarnych z koleżanką S. naszło na zrobienie tego przysmaku :) Kojarzy mi się z czasami gdy jako dziecko przybiegałam do domu tylko na coś do jedzenia! Oczywiście wtedy nie mogłam nawet wąchać cynamonu tak mnie drażnił ale teraz uwielbiam! U mnie dziś na drugie śniadanie jednak idealnie nadaje się na śniadanie, deser czy nawet lekki obiad! Zapraszam na ryż na mleku z jabłkami i cynamonem przykryty pierzynką z jogurtu i miodu! Ja przygotowałam go w szklance ok 200ml (składniki wystarczyły właśnie na taką ilość).

Deser będzie idealny zarówno na ciepło jak i na zimno :) Ja zjadłam oczywiście na ciepło.

Składniki:
  • 200-250ml mleka
  • ok 50g ryżu (pół woreczka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • cynamon 
  • 2 -2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu gryczanego 


Do gotującego się mleka wrzucić ryż, posłodzić cukrem waniliowym i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki, ale nie jak papka :) ( uwaga żeby nie przypalić).

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cynamonem i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu).

Jogurt naturalny wymieszać z miodem.

Układamy:
  • ryż
  • jabłka
  • jogurt
  • dekoracja cynamonowa


wtorek, 8 kwietnia 2014

Błyskawiczny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym



Nie masz czasu, jesteś zabieganym człowiekiem lub po prostu ci się nie chce stać długo w kuchni albo jesteś mega głodny? To obiad dla CIEBIE!! ^^ Do przygotowania w 30 min. Pyszny kurczak w sosie na bazie śmietanki podany z suszonymi pomidorami i makaronem z dodatkiem zdrowej pietruszki ;)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 300-350g makaronu (u mnie świderki)
  • 180ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Gotujemy wodę na makaron.

Pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gdy woda będzie się gotować wrzucamy makaron razem z pietruszką solimy 1 łyżeczkę i gotujemy aż makaron będzie al dente.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy, patelnię rozgrzewamy z 2 łyżkami oleju. Podsmażamy kurczaka. Zalewamy małą ilością wody i dusimy aż będzie miękki.

Pomidory kroimy w kostkę/paski jak kto woli.

Wlewamy 1/2 śmietanki na patelnię z kurczakiem. Resztę mieszamy z koncentratem i dodajemy do kurczaka, wrzucamy pomidory suszone całość mieszamy czekamy aż się zagotuje i podajemy z makaronem ;)

inspiracja od delicioustitbits


Deser bananowo truskawkowy z muesli




Zamiast słodyczy szybkie deserki. Kolejny pomysł z truskawkami i bananem :) Proporcje na 2 duże szklanki.

Składniki:

  • ok. 10 mrożonych truskawek
  • 1 duży banan
  • 200g jogurtu greckiego (może być naturalny gęsty)
  • muesli z rodzynkami i orzechami
  • syrop klonowy


Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Banana obieramy i kroimy w plasterki.

Układamy:

  • muesli
  • jogurt
  • truskawki
  • banany
  • jogurt
  • dekoracja z plasterków banana, odrobiny muesli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego




poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kakaowe babeczki z mikrofalówki


Dziś propozycja na mega szybkie kakaowe babeczki z mikrofalówki. Szybko wykonane u mnie z 
dodatkiem crunchy o smaku orzechowym :)

Składniki na 4-5 sztuk:
  • 3 łyżki oleju 
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko (farmio)
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru (ja dodałam 4 łyżeczki)
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki crunchy


Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Resztę składników (oprócz crunchy) dokładnie wymieszać na końcu dodać stopniowo i powoli mieszając pianę białkową.  Teraz jeszcze dosypujemy crunchy i nakładamy do foremek ( u mnie silikonowe ale można użyć papierowych). Wkładamy do mikrofalówki ustawiamy na max moc 1-3 min ( wszystko zależy od mikrofalówki więc trzeba je obserwować) u mnie 2min wystarczyły :) 





Zmodyfikowany przepis od Kasiek Gotuje

piątek, 4 kwietnia 2014

Odlotowe pancakes pełnoziarniste z musem mango!


Ten pomysł chodził za mną już od baaardzo długiego czasu.. Uwielbiam mango a razem z tymi placuszkami smakuje obłędnie. Wykorzystałam do tego mąkę pełnoziarnistą którą połączyłam z kefirem  - pancakesy wyszły bardzo puszyste i delikatne w smaku a w połączeniu z mango bardzo orzeźwiające! Musicie spróbować!!! :)

Składniki na około 10szt.:

  • 2 szklanki* kefiru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 30g cukru waniliowego
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże mango (moje miało 0,8kg)


*szklanka 250ml

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Należy dodać mąki/ kefiru gdy placuszki będą zbyt gęste/rzadkie. Smażyć na patelni bez tłuszczu (z wyjątkiem pierwszej porcji) z każdej strony aż się zarumienią.

Mango obrać i blenderem rozdrobnić na gładki mus.

Placuszki polać musem i zajadać ;)