Jedno z naszych ulubionych ciast :) Obłędnie czekoladowe, ciężkie, mokre i przepyszne brownie. To ciasto polubi każdy czekoladoholik, jest idealne do filiżanki kawy czy kakao lub po prostu do szklanki mleka. Mamy sezon ana truskawki które doskonale komponują się z gorzką czekoladą i stanowią smaczny dodatek do tego ciasta.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 3 jajka
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 130g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 7-8 truskawek
- 50g gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą na malutkim ogniu, dodajemy kakao mieszamy i odstawiamy.
W misce ubić jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wlać do blaszki - ja użyłam silikonowej okrągłej foremki o średnicy 26 cm. Na wierzch układamy truskawki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekolady.
Pieczemy w temperaturze 160st C przez ok. 30-35 min. Ciasto powinno być od spodu i po bokach bardziej wypieczone a w środku wilgotne.