Robiąc to danie nawet się nie spodziewałam że będzie takie dobre :) Taki obiad zadowoli każdego mięsożercę. Sycący pięknie pachnie ziołami. Mam już pomysł na kolejną wersję. Tymczasem delektujcie się :)
- 0,5kg wołowiny mielonej
- 3 marchewki
- 1/2 puszki groszku (bez zalewy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml przecieru pomidorowego
- 400ml bulionu
- papryka czerwona mielona
- tymianek
- posiekany świeży koperek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso z posiekaną cebulką, czosnkiem. Dorzucamy także marchewkę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy mąkę rozmieszaną w 2 łyżkach wody i dorzucamy groszek. Całość należy zagotować. Ja na końcu dodałam posiekany koperek.
Podajemy z pieczywem. Bagietka będzie najlepsza ;)