poniedziałek, 31 marca 2014

Szybkie przekąski


Mega ekspresowe pomysły na przekąski może mało wyszukane, ale do zrobienia z rzeczy które prawie zawsze mamy w lodówce ;) Moga się przydać na śniadanie, kolację, imprezę :D

Składniki:

  • plasterki polędwicy sopockiej (może być inna dowolna szynka)
  • serek czosnkowy (typu almette)
  • paski papryki czerwonej
  • opakowanie mozzarelli mini
  • pomidorki cherry
  • ser żółty
  • jeden okrągły camembert ziołowy
  • ogórek ziolony


Zawiasy z szynki:
Szynkę smarujemy serkiem na środku kładziemy 2-3 paski czerwonej papryki zawijamy :)

Koreczki z mozzarelli:
Na wykałaczki nakładamy po jednym pomidorku i jednej kulce mozzarelli.

Trójkąciki camemberta ziołowego:
 Ser kroimy na 4 cześci i każdą z nich jeszcze na trzy. Nabijamy na wykałaczki.

Ser żółty kroimy w plasterki obok kładziemy pokrojony ogórek zielony ułożony na sałacie ;)



Bakłażan z cebulą i fetą - grecka przystawka



Uwielbiam! Na pierwszy rzut oka dziwne danie, bakłażan z cebulą nie brzmi zbyt apetycznie a jest całkowicie odwrotnie. Gdy byliśmy w Grecji jakoś nie mogłam się przekonać do jedzenia mięsa (nie licząc musaki) więc nałogowo jadłam sałatkę grecką i właśnie tą przystawkę ;)

Nie jest zbyt trudna do przygotowania i smakuje rewelacyjnie ;)
Można serwować jako przystawkę ja zrobiłam w formie obiadu z sałatką grecką ;)


Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 4-5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta
  • przyprawy: sól, bazylia, oregano, pieprz, zioła prowansalskie, ziarenka smaku, pieprz


Bakłażany pokorić w plastry o grubości ok 1cm. Można je ugotować w wodzie lub na parze żeby były al dente. Cebulę posiekać w cienkie paski, przyprawić i najpierw podmażyć na oleju a potem dusić z małą ilością wody (cały czas podlewając gdy woda wyparuje) aż będzie baardzo miękka i jeszcze doprawić do smaku.  Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli.

Gotową cebulę nakładamy na plastry bakłażana i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na 10 min. Wyjumjemy i na każdą porcję kładziemy 3-4 małe kwadraciki fety.

niedziela, 30 marca 2014

Kurczak ostro cytrynowy z zielonymi warzywami


Wiooooosna! Powoli zaczyna się robić zielono u nas także zielono na talerzu. Od jakiegoś czasu mamy zasadę "weekend z rybami" a że nie lubie ryby odgrzewanej to zawsze problem z obiadem na poniedziałek (jemy obiady w pracy więc zawsze robię dzień wcześniej w domu). Trzeba zrobić coś szybkiego i dobrego.

Dzisiaj więc kurczak ostro cytrynowy (przyprawiony pieprzem cytrynowym :) z zielonymi warzywami i kolorowym ryżem ;)

Składniki:

  • 100-150g fasolki szparagowej zielonej (mrożona;)
  • 6 różyczek brokułów
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu tricolore
  • przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz cytrynowy, oregano, bazylia
  • olej rzepakowy do smażenia


Brokuły i fasolkę ugotować al dente w posolonej wodzie. Tak samo z ryżem - ugotować wg przepisu na opakowaniu ;) Kurczaka przyprawić i usmażyć na odrobinie oleju aż będzie miękki.

Wszystkie składniki wymieszać i zajadać ;)


sobota, 29 marca 2014

Deser cytrynowy z musem truskawkowym i owocami


Czas się trochę odchudzić więc dzisiaj w ramach deserku galaretka z owocami ;) Szybki w przygotowaniu pomysł na deser!

Składniki (4 porcje szklanki 200ml):

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 dużego banana
  • 1 kiwi
  • 1 duży jogurt grecki
  • 8-10 mrożonych truskawek

Galaretkę przygotować wg przepisu i rozlać do 4 szklanek gdy będzie zimna włożyć do lodówki aż stężeje.
Kiwi i banana obrać i pokroić na plasterki. Układamy je wokół szklanki. Nakładamy jogurt. 

Mus truskawkowy:
Owoce rozmrażamy blendujemy na gładki krem i zalewamy deser :)



piątek, 28 marca 2014

Latte Macchiato o smaku amaretto


Uwielbiam kawe, jestem wręcz kawoholikiem ;) Dzień bez kawy jest dniem straconym! Polecam więc domowe latte macchiato z syropem o smaku amaretto :) Jest naprawdę pyszne :)

Żeby powstała nam 3 warstwowa kawa trzeba przestrzegać paru ważnych zasad :)


  1. Temperatura mleka powinna być niższa niż espresso.
  2. Kawę wlewamy powoli małym strumyczkiem.
  3. Im więcej % będzie miało mleko tym piana będzie lepiej się ubijać.


Składniki na 2 kawy:

  • 350ml mleka (u mnie 1,5%)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ok.100-120ml wody
  • 4 łyżki syropu amaretto (można użyć likieru ;)


Mleko podgrzać i spienić za pomocą blendera/ spieniacza / shakera.
Kawę zalewamy gorącą wodą.
Do szklanek w których będzie podawane latte wlewamy syrop. Następnie mleko (już spienione jeżeli używamy shakera/blendera) i spieniamy. Na końcu powoli małym strumyczkiem wlewamy kawę.


czwartek, 27 marca 2014

Sałatka z tortellini



Dziś przepis na szybką sałatkę z włoskimi pierożkami tortellini. Zazwyczaj podawane są z sosem pomidorowym u mnie w wersji sałatkowej ;)

Składniki:
1 puszka kukurydzy 
1 duży lub dwa małe ogórki szklarniowe
1 opakowanie tortellini (u mnie tricolore)
natka pietruszki

Sos:
1 ząbek czosnku
5-7 łyżek majonezu (kielecki! ;)
5-7 łyżek jogurtu naturalnego

Ogórek przekroić wzdłuż na 4 i potem w drobną kostkę. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wymieszać z sosem ;)

Sos - czosnek drobno posiekać wymieszać z jogurtem i majonezem.


środa, 26 marca 2014

Lasagne bolognese czyli Lazania po bolońsku




Już dawno kupiłam makaron do lazanii i całkiem o nim zapomniałam :) Dopiero Magda przypomniała mi że czas go wykorzystać ;) Skorzystałam z tego przepisu  klik, ale oczywiście jak to ja trochę go zmodyfikowałam.

Ciężko zrobić apetyczne zdjęcia a więc są jakie są. Lazania wyszła bardzo aromatyczna i pyszna ;)

Składniki:
  • ok 500g makaronu lasagne

Składniki na sos bolognese:
  • 1g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: do mięsa mielonego, bazylia, oregano, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kartonik passaty 
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody

Składniki na sos beszamel:
  • 800ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie sos bolognese:
Cebule i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do tego mięso mielone i przyprawy. Oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach duszenia dolewamy passatę oraz wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy całość jeszcze doprawiamy do smaku.

Przygotowanie beszamelu:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Sos gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu tak żeby się zredukował i zrobił odpowiednio gęsty. Przyprawiamy.

Na Blaszkę/ naczynie żaroodporne ( u mnie 20x30cm) nakładamy porcję beszamlu i układamy makaron, następnie beszamel, sos bolognese i znów makaron. I tak aż wypełnimy całe naczynie. Na końcu mieszamy resztę beszamelu i bolognese i nakładamy jako ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy startym serem. Dodatkowo posypałam je oregano ;)

Ja zapiekałam 30 min w 200st C.

Jeżeli chodzi o przyprawy to zużyłam 1 opakowanie do mięsa mielonego, połowę paczki oregano, bazylii i ziół.

Jak robię beszamel to stopniowo wlewam mleko i najpierw dokładnie mieszam trzepaczką. Jeżeli zrobią się wam grudki można sos przez sitko przelać.




Tort Szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte


Pyszny wiśniowo czekoladowy tort. Trochę pracy było, ale się opłacało. Z okazji urodzin męża powstało to cudo :) Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się porządnie schłodził.

Składniki biszkopt:
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 75g masła
  • 180g cukru
  • 6 jajek
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem:

  • 800g wiśni ze słoika ( waga tylko owoców, nie wylewajcie soku)
  • 500ml soku z wiśni (właśnie tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wiśniówki (może być wódka wiśniowa)
  • 800ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
Dekoracja:
  • ok 20 sztuk wiśni odłożonych z kompotu
  • 100g wiórków/płatków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.

Białka i żółtka oddzielić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę. 

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy do tortownicy (26cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 40 min.

Ostudzony biszkopt należy przekroić dwukrotnie aby powstały 3 krążki

Wiśnie dokładnie odsączamy na sitku. Ok 20 z nich osuszamy ręcznikiem papierowym - odstawiamy na bok (będą do dekoracji).

Teraz będziemy robić "kisiel" część soku mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną. Resztę z 500ml gotujemy. Dodajemy mieszankę z cukrem i całość chwilę gotujemy. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie i mieszamy. Jak będzie już chłodny dodajemy wiśniówkę 50ml.

Krążki nasączyć pozostałą wiśniówką.

Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Teraz nakładanie kremów. Jeden z krążków kładziemy na paterze (naczyniu na którym będziemy serwować tort) nakładamy 1/2 kisielu na to 1/4 śmietany, przykrywamy drugim krążkiem i znów 1/2 kisielu i 1/4 śmietany. Przykrywamy trzecim krążkiem. Boki i wierz smarujemy pozostałą śmietaną. 

Boki i środek posypujemy czekoladą. I dekorujemy wierzch wiśniami (ok 20szt.)

Wsadzamy do lodówki na noc.




Przepis z www.chefkoch.de ;)




wtorek, 25 marca 2014

Tort z kremem budyniowym i czarną porzeczką





Tort jest w całości moim własnym pomysłem, pierwszą przygodą z lukrem plastycznym i prezentem urodzinowym dla brata fana FCB. Może dekoracja nie jest powalająca, ale była pyszna! ;)

Tort był robiony w ciągu pieczenia ciast, taki okres w mojej rodzinie - święta, urodziny mamy, urodziny męża, urodziny barta aaa końca nie widać ;)

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 budynie
  • 800ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

  • masa cukrowa robiłam z tego przepisu
  • barwniki do masy cukrowej
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki najlepiej domowego


Przygotowanie ciasto:
Białka starannie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy. Odstawiamy mikser delikatnie i powoli mieszając łyżką dodajemy po 1 łyżce mąki oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą. Ostudzony biszkopt należy przekroić tak aby powstały 3 krążki.

Piec w 180st C ok 15-20 min.

Przygotowanie kremu
Budynie przygotować wg przepisu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodać do szklanki w której będziemy mieszać proszek z budyniu. Żeby nie powstały grudki wlewam dobrze rozmieszany proszek do mleka jeszcze przed tym jak się zacznie gotować i cały czas mieszam. Gdy budyń zaczyna się robić gęsty energicznie mieszamy (masa będzie baardzo gęsta). Odstawiamy budyń aż będzie całkowicie zimny. Możemy przykryć wierzch folią spożywczą tak żeby się stykała z budyniem - nie powstanie wtedy "kożuch" :)

Miksujemy budyń z masłem aż uzyskamy gładki krem.

Nakładamy pierwszy krążek na paterę smarujemy 1/2 dżemu na to 1/2 masy budyniowej. Następnie kładziemy drugi krążek na niego 1/2 dżemu i 1/2 masy budyniowej i nakładamy 3 krążek. Ciasto dekorujemy masą cukrową. Wsadzamy do lodówki na noc.

Możemy tort udekorować bitą śmietaną też będzie dobry! :)



Łosoś zawijany w cukinię


Znudziły mnie już trochę zwykłe kawałki pieczonego łososia więc dla urozmaicenia postanowiłam połączyć  łososia z cukinią :) 

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 6 pasków cukinii
  • przyprawy: do ryb, czosnek, sól pieprz
  • wykałaczki

Dodatkowo:
  • pieczone ziemniaki
  • surówka
  • cytryna

Przygotowanie

Łososia przyprawiamy i zabieramy się za cukinię. Za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż cukinii wycinamy paski (możemy zrobić to za pomocą noża ale pewnie będą one trochę grubsze). Łososia zawijamy w paski cukinii tak żeby końce wszystkich pasków znajdowały się po jednej stronie łososia. Za pomocą wykałaczki delikatnie łączymy wszystkie końce (ułatwi to przewracanie ryby). Smażymy na małej ilości tłuszczu z obu stron. 

U mnie łosoś (można skropić cytryną) z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty.

sobota, 22 marca 2014

Red Velvet Cupcakes




Klasyczne i popularne na całym świecie - biało czerwone babeczki Red Velvet ;)

Składniki:

  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/4 szklanki* mąki
  • 1/2 szklanki maślanki (ja użyłam 3/4 szklanki jogurtu naturalnego)
  • czerwony barwnik

*szklanka 250ml

Składniki na krem:


  • 200g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Mąkę, kakao, proszek i sodę mieszamy razem. W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Jogurt mieszamy w szklance z czerwonym barwnikiem. Do utartego masła dodajemy na przemian suche składniki i zabarwiony jogurt.

Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek silikonowych/do babeczek (te wykładamy papilotkami). Pieczemy 20-25 min w rozgrzanym do 180st C piekarniku.

Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dajemy po łyżce mascarpone i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy cukier puder i jeszcze krótko miksujemy ;)

Masę nakładamy na zimne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego ;)




Tilapia z wiosenną sałatką i koperkowym makaronem

Po łososiu przyszedł czas na tilapię. Mąż narzeka że jemy za mało ryb. No to do roboty ;) Sałatka dzisiaj była całkowicie spontanicznym wyczynem, makaron zresztą też.  I pewnie się zdziwicie że mleko..? Ale spróbujcie wyszła baardzo smaczna ;)

Składniki ryba:

  • 2 filety tilapii ze skórą 
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • czosnek granulowany


Składniki makaron:

  • świeży koperek
  • 1/4 szklanki* śmietanki 30 ml
  • 100g drobnego makaronu


Składniki surówka:

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 5cm pora
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 szklanki* mleka


*szklanka 200ml

Rybę posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie. Z każdej strony ok 2min.

Makaron gotujemy wg przepisu. Jak się ugotuje, odcedzamy wrzucamy do garnka w którym się gotował zalewamy śmietanką i posiekanym koperkiem i dokładnie mieszamy.

Kapustę siekamy w cienkie paski. Marchewkę trzemy na małych oczkach. Pora kroimy na pół i potem na drobne paski. Warzywa wrzucamy do naczynia dodajemy mleko i majonez dokładnie mieszamy i gotowe :)


Zupa krem z buraków


Uwielbiam barszcz i buraki. Ich smak chodził za mną od jakiegoś czasu i tak dziś powstał krem z buraków.
Pyszny słodko-słony smak idealny na rozpoczęcie wiosny ;)

Składniki:

  • 4 duże i 2 małe buraki
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały seler
  • świeżo mielona sól
  • ok. 1l wody lub bulionu ( ja użyłam wody z gotowanie buraków)

Dodatkowo:

  • 1 jajko na jedną porcję
  • gęsta śmietana

Warzywa obieramy i kroimy w drobne plastry czy kostkę im drobniej buraki będą posiekane tym szybciej się ugotują :) Wrzucamy do garnka i gotujemy aż będą miękkie. Doprawiamy świeżo mieloną solą Ja odlałam ok 0,75 ml wody z tej w której gotowałam warzywa i użyłam zamiast bulionu.

Wodą zalewamy ugotowane warzywa i blendujemy na gładki krem. 

Ja zupę podałam z jajkiem (gotowanym na twardo) bo chciałam żeby była bardziej słodka niż kwaśna ;)



piątek, 21 marca 2014

Kukurydziane pancakes z kiwi


Nadszedł piątek więc u nas tradycyjnie bez mięsa ;) Wymyśliłam sobie że zrobię placuszki z kaki, ale nigdzie nie mogłam ich dostać więc stwierdziłam że będzie eksperyment z kiwi!

I okazał się bardzo udany - wyszły pyszne kukurydziane placuszki o smaku kiwi ;)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki* mąki kukurydzianej
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy)
  • 3 kiwi


*szklanka 250ml

Dodatkowo można użyć

  • jogurt grecki
  • miód


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Kiwi obrać i pokroić w kostkę i dodać do masy.
Tylko pierwszą porcję smażyłam na odrobinie tłuszczu. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem ;)

Jeżeli użyjecie innej mąki to placuszki mogą trochę zmienić konsystencję więc trzeba dodać więcej mąki/mleka żeby były odpowiedniej gęstości ;)

Polać jogurtem i miodem ;) (można pominąć)


czwartek, 20 marca 2014

Tortilla z kurczakiem



Pomysł na szybki smaczny obiad ;)

Składniki na 4 szt.

  • 4 tortille można kupić lub zrobić 
  • pierś z kurczaka (1 podwójna)
  • pół papryki
  • pół dużego ogórka zielonego
  • 8 pomidorków cherry
  • pół czerwonej cebuli
  • kapusta pekińska (może być mix sałat, sałata lodowa ;)
  • bazylia, majeranek, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (polecam Kielecki ;)

Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i ogórka w plasterki. Pomidorki pokroić na trzy. Kapustę posiekać na paski.

Sos:
Do jogurtu dodać majonez i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem.

Warzywa ułożyć na tortilli polać sosem np. czosnkowym i zawinąć.

poniedziałek, 17 marca 2014

Leczo po polsku




Jutro na obiad leczo po polsku. Dlaczego po polsku? Bo oryginalne węgierskie leczo podawane jest bez mięsa. U mnie znajdziecie opcje z kiełbasą.

Dodatkiem będzie świeże pieczywo, ale można go zastąpić np ryżem ;)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ok. 300g kiełbasy chudej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 dużych świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów w zalewie
  • przyprawy: bazylia, tymianek, majeranek, oregano, świeżo mielony pieprz i sól morska


Dodatkowo:

  • ulubione pieczywo
  • woreczek ryżu


Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki a te jeszcze przekroić na pół. Podsmażyć na patelni ( ja zrobiłam to bez tłuszczu). Dodać posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i razem podsmażyć. Papryki pokroić i wrzucić do garnka zalać wodą do poziomu warzyw i pogotować aż będzie al dente. Wodę wylać. Wrzucić do garnka z papryką pokrojoną w kostkę cukinię, dodać pomidory z puszki (jeżeli mamy świeże sparzyć obrać posiekać w kostkę) i kiełbasę. Przyprawić i gotować aż cukinia będzie miękka i smaki przypraw się połączą.

Leczo najlepiej smakuje po paru godzinach lub następnego dnia bo dopiero wtedy smaki będą idealnie połączone ;)


Panna Cotta wersja odchudzona



Prosty włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Proponuje Wam dzisiaj nieco odchudzony przepis ale równie smaczny ;) Żeby nie było zbyt monotonnie dwie formy podania jedna z czekoladą druga z musem truskawkowy :)

Deser przygotowałam w takich plastikowych kubeczkach, ale można użyć silikonowych foremek, filiżanek czy małych miseczek ;)

Składniki:

  • 250ml śmietanki 30-36%
  • 250ml mleka u mnie 1,5%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • mrożone truskawki lub inne owoce
  • 2 kostki startej czekolady
Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śmietankę i mleko wlać do garnka dodać cukier i gotować aż się rozpuści. Następnie dodać ziarenka wanilii (laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wydobyć ziarenka) i rum. Zagotować i zdjąć z pieca.

Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się cała rozpuści.

Naczynia opłukać w zimnej wodzie i nalać do nich śmietankę.
Gdy wystygnie schłodzić w lodówce aż do stężenia.

Jak łatwo wyjąć panna cottę? Należy zanurzyć na kilka sekund foremkę po sam brzeg w naczyniu z gorącą wodą, ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.

Truskawki rozmrozić, zblendować i musem polać panna cottę :) 
Czekoladę kostka biała i gorzka potrzeć na grubych oczkach.