Już dawno kupiłam makaron do lazanii i całkiem o nim zapomniałam :) Dopiero Magda przypomniała mi że czas go wykorzystać ;) Skorzystałam z tego przepisu
klik, ale oczywiście jak to ja trochę go zmodyfikowałam.
Ciężko zrobić apetyczne zdjęcia a więc są jakie są. Lazania wyszła bardzo aromatyczna i pyszna ;)
Składniki:
Składniki na sos bolognese:
- 1g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: do mięsa mielonego, bazylia, oregano, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kartonik passaty
- 200g koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
Składniki na sos beszamel:
- 800ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie sos bolognese:
Cebule i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do tego mięso mielone i przyprawy. Oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach duszenia dolewamy passatę oraz wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy całość jeszcze doprawiamy do smaku.
Przygotowanie beszamelu:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Sos gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu tak żeby się zredukował i zrobił odpowiednio gęsty. Przyprawiamy.
Na Blaszkę/ naczynie żaroodporne ( u mnie 20x30cm) nakładamy porcję beszamlu i układamy makaron, następnie beszamel, sos bolognese i znów makaron. I tak aż wypełnimy całe naczynie. Na końcu mieszamy resztę beszamelu i bolognese i nakładamy jako ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy startym serem. Dodatkowo posypałam je oregano ;)
Ja zapiekałam 30 min w 200st C.
Jeżeli chodzi o przyprawy to zużyłam 1 opakowanie do mięsa mielonego, połowę paczki oregano, bazylii i ziół.
Jak robię beszamel to stopniowo wlewam mleko i najpierw dokładnie mieszam trzepaczką. Jeżeli zrobią się wam grudki można sos przez sitko przelać.